Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Molekylärbiologi, Allmän inriktning - Masterprogram

Program 120 högskolepoäng · 2 år · Masterexamen

biomedicin

Beskrivning

Trivs du i gränslandet mellan biologi, biomedicin och kemi? Detta masterprogram ger dig möjlighet att skräddarsy en examen i molekylärbiologi med hjälp av ett stort utbud av kurser inom allt från mikrobiologi, molekylär genetik och biokemi till sinnesbiologi, neurobiologi och immunologi.

Det allmänna masterprogrammet i molekylärbiologi passar dig som vill skapa din egen unika utbildning inom molekylärbiologi. Tillsammans med vår studievägledare utformar du en personlig studiegång. Du kan välja bland ett trettiotal kurser och komponera en examen utifrån egna intressen och förkunskaper.

Undervisningen sker i moderna lokaler och laboratorier med avancerad utrustning. Under dina studier får du både kunskap i teoretisk analys och praktiska färdigheter i våra laborationssalar. Som student får du också fördjupad erfarenhet av försöksdesign och analys av resultat oavsett vilka ämnen du väljer att bygga din kunskapsprofil på. Du övar både muntlig och skriftlig presentation samt får god erfarenhet av samarbete i grupp.

Masterprogrammet har hög andel schemalagd tid, och kontakten med lärare och kursassistenter är avspänd. Utbildningen bedrivs i en internationell miljö med stark forskningsanknytning. Samtliga lärare är forskare, och därför anpassas undervisningen kontinuerligt till aktuell forskning. Biologiska institutionen har flera världsledande forskargrupper och karakteriseras av avancerad grundforskning, men också tillämpad forskning. Utbildningen ges på engelska.

Programstruktur

Den första terminen inleder du med antingen neurobiologi, eukaryot genetik eller mikrobiologi. Därefter följer kurser i exempelvis immunologi, sinnesbiologi eller molekylär mikrobiologi. Under termin två kan du bland annat läsa cellulär och molekylär neurobiologi, immunologi och infektionsbiologi och/eller kurser om antibiotika och mikroskopi. Du väljer fritt från en lista med kurser i molekylärbiologi, biokemi och biomedicin.

Under andra studieåret fortsätter du att bygga din kompetens utifrån eget önskemål. Omfånget på ditt examensarbete kan vara antingen 30, 45 eller 60 högskolepoäng. Om du väljer ett kortare examensarbete kan du göra ett andra projekt eller läsa fler teoretiska kurser. Det finns även möjlighet att göra praktik, vilket kan ge värdefulla arbetslivskontakter under utbildningen. Examensarbetet genomför du i en forskargrupp eller på ett företag. De flesta av våra studenter gör sitt examensarbete vid medicinska fakulteten där du även i vissa fall har möjlighet att läsa biomedicinkurser inom ramen för denna masterutbildning.

Karriärmöjligheter

Efter examen kan du söka jobb inom en rad olika områden i näringslivet, akademin och offentlig sektor. Beroende på vilken utbildningsprofil du väljer under studierna kan du arbeta med frågeställningar inom bioteknik, läkemedelstillverkning eller livsmedelsindustrin. Du kan också jobba i forskningslaboratorier på universitet eller högskola. Masterprogrammet ger dig en god bas för forskarutbildning inom området.

 

 

 

 

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Therese Reber

Telefon: +46462227316

E-post: molbiol_master [at] biol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Inriktning Allmän molekylärbiologi

Kandidatexamen om minst 180 hp eller motsvarande, innehållande 120 hp naturvetenskap/biomedicin/teknik vari ska ingå:    

45 hp molekylärbiologi omfattande genetik, cellbiologi, mikrobiologi
7,5 hp human-/zoofysiologi
30 hp kemi inkluderande biokemi

Engelska 6/Engelska B.

Urval

Baseras på betyg på akademiska kurser samt en motivering för ansökan till utbildningsprogrammet (från den sökandes ”Summary sheet”).

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 7 juni 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Molekylärbiologi, Allmän inriktning - Masterprogram är 340 000 SEK.

Programspecifika dokument

När du söker detta program behöver du även skicka in ett så kallat Summary sheet:

Summary Sheet (PDF 117 kB, nytt fönster)

Viktig information till dig som ska söka ett program på avancerad nivå (master eller magister)

När du söker till ett masterprogram kan det finnas särskilda instruktioner eller extra dokument som ska skickas in med ansökan. För att vara säker på att din ansökan blir komplett, vill vi att du även läser den mer specifika ansökningsinformationen på programsidan på vår internationella webbplats. Det är till exempel vanligt att du ombeds skicka in ett statement of purpose, ett CV eller ett rekommendationsbrev.
 
Läs detaljerade instruktioner om att ansöka till master