Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Marcus Iorizzo

”Var proaktiv så att du kommer in på arbetsplatsen”
Marcus Iorizzo jobbar som privatrådgivare på Skandia. Han gillade matte och ekonomi så valet av utbildning kändes inte svårt – och med lite arbetslivserfarenhet i bagaget ser han också värdet i utbildningen tydligare nu än i början. Han uppmanar studenter att visa framfötterna och våga satsa.

Vad studerade du?
Jag studerade nationalekonomi med finansiell ekonomi som inriktning och läste även lite matte och matematisk statistik på Lunds Tekniska Högskola, LTH.

Under vilka år?
2001-2006

Hur fick du ditt första jobb?
Jag såg en annons i tidningen för ett jobb på Acta Kapitalförvaltning. Så jag ringde och förhörde mig om jobbet. Skickade in CV och personligt brev. Väntade tre dagar därefter ringde jag kontorschefen tills jag fick komma in på intervju. Sen hoppades jag bara att jag var profilen de sökte.

Vad gör du i dag?
Nu jobbar jag som privatrådgivare på Skandia. Jag hjälper privatpersoner med deras ekonomi, mest med kapitalförvaltning men även sparande, pensionsplanering och pensionsutbetalningsrådgivning.

Visste du vad du skulle bli när du sökte utbildning?
Nej, men jag jag gillade matte och tyckte om ekonomi.

Har du nytta av utbildningen i ditt jobb i dag?
Absolut, det var svårt att se det när jag började men ju längre jag jobbat desto mer inser jag vikten av utbildningen.

Vad gör du på jobbet? Beskriv en dag i korthet.
Jag träffar kunder dagligen, antingen nya eller befintliga. När jag träffar nya kunder går jag först igenom deras ekonomi för att kunna kartlägga vad jag kan tillföra i deras ekonomi. Mötena med mina befintliga kunder utgör mestadels att marknadsanpassa portföljerna eller anpassa portföljerna om något hänt dem (till exempel fått ett arv eller ska köpa ett hus).

Har du några tips för blivande studenter om hur man tar sig ut i arbetslivet samt väljer studier?
Ta dig bara in på en arbetsplats där du vill vara, därefter kan du ta dig dit du vill genom att visa vad du går för. Var proaktiv så att du kommer in på arbetsplatsen, visa att du vill – ta lunch med chefen, ring och och "terrorisera".

Bild på Marcus

Namn: Marcus Iorizzo

Född: 1979

Kommer från: Hjärup i Skåne

Utbildning: Nationalekonomi 2001-2006

Bor nu: Åkarp

Jobbar som: Privatrådgivare

Läs mer om nationalekonomi på nationalekonomiska institutionens webbplats

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen