Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationalekonomi: Ekonomisk tillväxt

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen behandlar teori och empiri om långsiktig ekonomisk tillväxt, d.v.s. orsakerna till ökningen av real BNP per capita i ett längre tidsperspektiv. Syftet är att öka inblicken i och förståelsen för varför vissa länder uppvisar högre tillväxt än andra samt varför vissa länder är rika och andra fattiga. I kursen analyseras också vilka ekonomisk-politiska åtgärder som kan främja den ekonomiska tillväxten och i vilken utsträckning ekonomin påverkas av dem.

Kursen inleds med den neoklassiska tillväxtmodellen som fokuserar på sparande, investeringar och kapitalackumulation. Därefter utvidgas modellen och analysen till att omfatta teknologi, forskning och utveckling, utbildning, humankapital och infrastruktur.

Några olika modeller presenteras som kan tillämpas på olika typer av länder. I detta sammanhang analyseras också vilken roll ekonomisk politik kan spela för att höja tillväxttakten. Dessutom diskuteras varför olika länder med likartad struktur kan uppvisa olika tillväxttakt samt vilka orsaker som kan ligga bakom att vissa länder under en period kan uppvisa exceptionellt hög tillväxttakt. De olika teorierna relateras under kursens gång till empiriska studier.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Nationalekonomiska institutionen

Besöksadress
Tycho Brahes väg 1, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 00 00

http://www.nek.lu.se

Mårten Wallette

Studievägledare

+46 46 222 86 75

marten [dot] wallette [at] nek [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt minst 20 hp nationalekonomi på grundnivå, varav minst 7,5 hp mikroekonomi och minst 7,5 hp makroekonomi.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2025

Dagtid Lund, deltid 50%

På svenska

Studieperiod

20 januari 2025 - 23 mars 2025

Ansökan

Sista ansökningsdag 2024-10-15

UrvalsgrupperVT 2022
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)21,25
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,40
Akademiska poäng på grundnivå (APGR)165,0

Totalt antal antagna

Vårterminen 2022 - 83 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Nationalekonomi: Ekonomisk tillväxt är 15 000 SEK.