Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationalekonomi: Ekonomiskt och finansiellt beslutsfattande

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Förståelsen för hur individer fattar beslut utgör en fundamental byggsten vid analysen av ekonomiska förhållanden och skeenden. Målet med kursen är att introducera studenterna till studiet av ekonomiskt och finansiellt beslutsfattande. Kursen går igenom de klassiska modellerna för beslutsfattande under risk och osäkerhet samt den empiriska litteraturen kring dessa. Ett flertal beteendemässiga regulariteter har dokumenterats angående hur människor fattar beslut i ekonomiska och finansiella situationer. I relation till dessa regulariteter har det vuxit fram en omfattande teoretisk och tillämpad litteratur, vilken diskuteras under kursen.

Psykologisk forskning har pekat ut en rad heuristiker, eller tumregler, som är viktiga för beslutsfattande. Sådana heuristiker tenderar att ge upphov till förvrängningar när det gäller individers sannolikhetsuppfattningar och individers uppfattningar om sig själva och sina förmågor. Dess implikationer för beteende i ekonomiska och finansiella sammanhang kommer att analyseras i kursen samt till vilken grad sådana förvrängningar kan tänkas påverka aggregerade marknadsutfall.

Kursens sista del behandlar intertemporalt beslutsfattande och tar sin utgångspunkt i modeller baserat på exponentiell diskontering, vilka förutsätter tidskonsistent beteende. Empiriska studier pekar dock på att individer ibland beter sig på ett över tiden inkonsistent sätt, där aktiviteter med omedelbara kostnader skjuts upp och aktiviteter med omedelbara vinster överkonsumeras. Kursen kommer att gå igenom dessa empiriska studier och diskutera hur standardmodellen kan utvidgas för att ta hänsyn till denna typ av beteende.

Under kursens gång kommer den teoretiska diskussionen kring beslutsfattande att kompletteras med omfattande ekonomiska och finansiella tillämpningar med avsikt att illustrera de underliggande idéerna och öka studenternas förståelse för hur dessa kan användas vid analys av ekonomiska problem.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Nationalekonomiska institutionen

Besöksadress
Tycho Brahes väg 1, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 00 00

http://www.nek.lu.se

Mårten Wallette

Studievägledare

+46 46 222 86 75

marten [dot] wallette [at] nek [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Minst 90 hp nationalekonomi, inklusive en kurs motsvarande NEKG21 Mikroekonomisk analys. Studenter på Masterprogrammet i nationalekonomi (EAECO) är också behöriga.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

1 november 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 5 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Nationalekonomi: Ekonomiskt och finansiellt beslutsfattande är 16 875 SEK.