Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nationalekonomi: Avancerad arbetsmarknadsekonomi

Kurs 7,5 högskolepoäng
Kursen behandlar arbetsmarknadsekonomi med tonvikt på empiriska tillämpningar. Kursen inleds med att diskutera teorier om utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden och fortsätter med att behandla ekonomisk forskning om humankapitalackumulation (med särskilt fokus på utbildning), ojämlikhet i löner och diskriminering.

Kursen behandlar och diskuterar aktuella forskningsrön inom arbetsmarknadsekonomi med tonvikt på empiriska tillämpningar. Kursen inleds med att diskutera teorier om utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden och fortsätter med att behandla ekonomisk forskning om humankapitalackumulation (med särskilt fokus på utbildning), ojämlikhet i löner och diskriminering. Områden som behandlas inkluderar migrationens effekter på arbetsmarknadens utfall, hur utfallet för en individ påverkas av föräldrar och social bakgrund samt effektiviteten i arbetslöshets- och arbetsmarknadspolitiska program. Målet med kursen är inte bara att ge en ingående diskussion av aktuell forskning inom det arbetsmarknadsekonomiska området men också att förse studenterna med de analytiska redskap som behövs för att i) självständigt analysera och utvärdera befintlig forskning och ii) framställa kunskap i form av skriftliga uppsatser.

Mer om utbildningen hittar du på http://www.nek.lu.se

Kontakt

Nationalekonomiska institutionen
Tycho Brahes väg 1, 223 63 Lund
Box 7082, 220 07 Lund
+46 46 222 86 57

Mårten Wallette

Studievägledare

+46 46 222 86 75

marten [dot] wallette [at] nek [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Studenter som har antagits till masterprogrammet i nationalekonomi och som har läst kursen "Avancerad mikroekonomisk analys" är behöriga att läsa denna kurs. För övriga studenter krävs minst 90 högskolepoäng nationalekonomi, varav kursen "Avancerad mikroekonomisk analys" eller motsvarande måste ingå. Studenter som inte tidigare har läst "Tillämpad Mikroekonometri" eller en motsvarande kurs rekommenderas starkt att läsa "Tillämpad mikroekonometri" parallellt med "Avancerad arbetsmarknadsekonomi".

Urval

Platserna fördelas enligt: Akademiska meriter (APAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Vårterminen 2020

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, halvtid 50%

På engelska

20 januari 2020 - 23 mars 2020

Ordinarie anmälningstid har gått ut.

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperVT 2020

Akademiska poäng på avancerad nivå (APAV)*

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Vårterminen 20201 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Nationalekonomi: Avancerad arbetsmarknadsekonomi är 15 000 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen