Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationalekonomi: Avancerad arbetsmarknadsekonomi

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen behandlar arbetsmarknadsekonomi med tonvikt på empiriska tillämpningar. Kursen inleds med att diskutera teorier om utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden och fortsätter med att behandla ekonomisk forskning om humankapitalackumulation (med särskilt fokus på utbildning), ojämlikhet i löner och diskriminering.

Kursen behandlar och diskuterar aktuella forskningsrön inom arbetsmarknadsekonomi med tonvikt på empiriska tillämpningar. Kursen inleds med att diskutera teorier om utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden och fortsätter med att behandla ekonomisk forskning om humankapitalackumulation (med särskilt fokus på utbildning), ojämlikhet i löner och diskriminering. Områden som behandlas inkluderar migrationens effekter på arbetsmarknadens utfall, hur utfallet för en individ påverkas av föräldrar och social bakgrund samt effektiviteten i arbetslöshets- och arbetsmarknadspolitiska program. Målet med kursen är inte bara att ge en ingående diskussion av aktuell forskning inom det arbetsmarknadsekonomiska området men också att förse studenterna med de analytiska redskap som behövs för att i) självständigt analysera och utvärdera befintlig forskning och ii) framställa kunskap i form av skriftliga uppsatser.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Nationalekonomiska institutionen

Besöksadress
Tycho Brahes väg 1, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 00 00

http://www.nek.lu.se

Mårten Wallette

Studievägledare

+46 46 222 86 75

marten [dot] wallette [at] nek [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Minst 90 högskolepoäng nationalekonomi, varav kursen "Avancerad mikroekonomisk analys" eller motsvarande måste ingå. Studenter som inte tidigare har läst "Tillämpad Mikroekonometri" eller en motsvarande kurs rekommenderas starkt att läsa "Tillämpad mikroekonometri" parallellt med "Avancerad arbetsmarknadsekonomi".

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

15 januari 2024 - 19 mars 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 3 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Nationalekonomi: Avancerad arbetsmarknadsekonomi är 15 000 SEK.