Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Naturgeografi: Klimatsystemet

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Här lär du dig om klimatologiska processer och deras effekter på det globala och lokala klimatet, samt om klimatets betydelse i miljö- och samhällsplanering. Betydelsen av atmosfärens fysiska egenskaper för globala och regionala energiflöden och hur dessa i sin tur påverkar atmosfärens allmänna cirkulation är också viktiga delar i innehållet.

Kursens syfte är att förmedla grundläggande kunskap om det globala klimatsystemet, om klimatologiska processer och deras effekter på det globala och lokala klimatet, samt om klimatets betydelse i miljö- och samhällsplanering. Du får lära dig genom både teoretiska och praktiska moment.

Kursens innehåll

Kursen belyser global och regional klimatologi, vad som orsakar storskaliga skillnader i energibudgeten och vilka komponenter som bygger upp och påverkar det globala klimatsystemet. Betydelsen av atmosfärens fysiska egenskaper för globala och regionala energiflöden och hur dessa i sin tur påverkar atmosfärens allmänna cirkulation är också viktiga delar i innehållet. Du studerar extratropisk och tropisk väderlekslära och dess effekter. Aktuella frågor som relaterar till klimatförändringen finns också med i kursen. Slutligen behandlas klimatologiska arbetsmetoder, datakällor och analysmetoder i ett antal praktiska moment.

Undervisningen utgörs av föreläsningar, laborationer, fältövningar, seminarier, gruppövningar och projektarbeten. Deltagande i laborationer, fältövningar, seminarier, gruppövningar och projektarbeten och därmed integrerad annan undervisning är obligatoriskt

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Maj-Lena Linderson

E-post: maj-lena [dot] linderson [at] nateko [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt NGEA01 (Naturgeografi - introduktion till jordens miljö) och NGEA07 (Naturgeografisk teori och metodik) eller motsvarande, alternativt 30 hp inom de naturvetenskapliga programmen för Meteorologi och Biogeofysik.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 20%, Högskoleprov 10% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 70%.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

15 januari 2024 - 19 mars 2024

Ansökan

Kan bara sökas inom utbildningsprogram.

Start Vårterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

20 januari 2025 - 21 mars 2025

Ansökan

Kan bara sökas inom utbildningsprogram.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturgeografi: Klimatsystemet är 42 500 SEK.