Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Jobbet som doktorand

Katrin Ros berättar

Varför valde du att läsa astronomi och astrofysik? 

– Jag har varit fascinerad av rymden och att få reda på mer om den ända sedan jag var liten. Jag insåg dock inte att jag ville arbeta med det förens jag började läsa fysik. Jag bytte till astronomi och astrofysik och har inte ångrat det en sekund!
 

Vad jobbar du med? 

– Nu doktorerar jag i astronomi och astrofysik på Lunds Universitet, där jag studerar hur planeter bildas. Min forskning går ut på att konstruera datormodeller för att försöka förstå hur rymdstoft kan växa till större is- och stenklumpar som så småningom klumpas ihop till stora planeter. Som doktorand använder jag den största delen av tiden till min egen forskning, då jag läser forskningsartiklar, programmerar och analyserar mina resultat, samt presenterar forskningen både skriftligt och muntligt. I arbetet ingår det även att läsa kurser inom ämnet och att undervisa.


Vad vill du göra i framtiden?
– Efter doktorandutbildningen skulle jag gärna vilja fortsätta med forskning. Jag gillar verkligen att det är fritt, kreativt och att det alltid finns nya saker att lära sig. Jag uppskattar även att samarbeta med och lära mig av andra människor i mitt eget och närliggande forskningsområden. 

 

Intervjuad juni 2018.

Kvinna som ler
Katrin Ros

 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen