Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hydrogeologen: Peter Dahlqvist

”Att ge sig hän och anstränga sig är viktigast!”
Peter Dahlqvist var skoltrött och valde en tvåårig gymnasieutbildning. Men skoltröttheten varade inte särskilt länge: Nu har han en examen från geologiprogrammet, har gått forskarutbildningen och disputerat.

Visste du vad du ville bli när du sökte till Lunds universitet?
Nej, det visste jag inte. Efter att ha gått en tvåårig kockutbildning fick jag jobb i ett skolkök. Det passade mig bra då jag samtidigt spelade handboll på elitnivå. På kvällar och helger var det handbollen som gällde. Efter fem år i köket tröttnade jag och ville vidare.

Jag har alltid gillat naturen och kunde tänka mig att arbeta med något som var kopplat till detta intresse. Jag kände mig nu väldigt studiemotiverad och läste in betygen som krävdes på Komvux. Min plan var att studera biologi och jag besökte Lunds universitet under ett ”Öppet hus”. Väl där gick jag på en föreläsning om geologi, med en väldigt duktig föreläsare som fick mig att fastna för ämnet. Just den föreläsaren träffade jag sedan både under mina studieår och under mina doktorandår.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Efter att jag disputerat våren 2005 fick jag en tremånaders praktik på Länsstyrelsen. Praktikplatsen fick jag genom en kompis som arbetade där. Det var en bra ingång för mig på arbetsmarknaden. Att genom praktiken få visa att jag verkligen ville och hade ett driv. Praktiken ledde senare till en fast tjänst och jag stannade i fem år. På Länsstyrelsen arbetade jag främst med grundvattenfrågor och vattenskyddsområden.

Har du haft nytta av de kontakter du skapade under dina utbildningsår?
För mig var det väldigt viktigt med kontakter för att komma ut på arbetsmarknaden. Jag har ständigt haft det i åtanke. Att inte släppa kontakter och att ständigt knyta nya

Vad gör du i dag på jobbet?
Nu arbetar jag för SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, som hydrogeolog vilket innebär att jag arbetar mycket med grundvattenfrågor. SGU:s mål är att vårt grundvatten även i framtiden ska kunna användas som dricksvatten. Att flera generationer framåt ska ha god kvalité på grundvattnet och att det ska vara tillgängligt. Ett annat mål för SGU är att ekosystemtjänsterna kopplade till grundvatten även ska fungera i framtiden. En ekosystemtjänst är en tjänst vi får ut av naturen, exempelvis skulle det kunna vara att vattnet är tillräckligt tjänligt i Vombsjön så att vi kan bada och simma däri.

Det känns bra att arbeta med de här frågorna, framförallt när man som jag är naturintresserad. Att få värna om vår framtid känns som ett hedersvärt och kul uppdrag.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
Det är en hel del kontorsarbete med exempelvis remisser från Mark- och miljödomstolen som vill ha vårt tyckande i olika frågor. Jag är även ute i fält en del. Jag karterar, vilket innebär att jag gör digitala kartor. Med hjälp av olika metoder samlar jag information och beskrivningar om miljöer i databaser. Just nu arbetar jag med ett EU-projekt som handlar om geologi och grundvatten i urban miljö. Hur vi kan optimera stadsplaneringen. Till exempel var det är lämpligt att bygga ett tungt flervåningshus, eller anlägga ett underjordiskt garage eller var en tunnel kan byggas. Dessutom arbetar jag i ett forskningsprojekt där vi försöker ta reda på varför det är höga bly- och kadmiumhalter i ett område utanför Höör.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Helheten är viktig. Ibland kanske man inte sitter och skrattar direkt medan man utför en arbetsuppgift. Men när jag då tänker på vad det betyder för samhället och framtiden känns det viktigt. Jag trivs även med att det finns så otroligt mycket att göra, en enorm bredd. Vi skulle kunna anställa tjugo personer till och det skulle vara enkelt att sätta samtliga i arbete på en gång.

Har du haft nytta av din utbildning?
Jag är nöjd med mina utbildningar, både geologiprogrammet och doktorandutbildningen. Den rena faktakunskapen har jag nytta av, men även att jag lärde mig skriva rapporter har varit nyttigt. Självklart har jag, i efterhand, fått lära mig mycket nytt, exempelvis om grundvatten. Jag försöker underhålla mina kunskaper genom att skriva artiklar tillsammans med före detta kollegor som numera finns runt om i Sverige och världen.

Vad gör du om fem år?
Jag trivs bra på SGU, så jag kommer säkert vara kvar här.

Om du skulle välja utbildning i dag, hade du valt samma som du gjorde för tjugo år sedan?
Det hade jag absolut gjort, jag trivs väldigt bra med mitt yrke. En annan sak som var positiv med utbildningen var att vi fick en väldigt fin sammanhållning i gruppen. Långa dagar och exkursioner med mera svetsade ihop gruppen och jag har många vänner kvar från den tiden.

Har du några tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet?
Under praktikperioder och examensarbeten när du är ute på arbetsplatser ska du se till att visa framfötterna. Visa att du har ett driv och en vilja. Se till att få goda vitsord från praktikplatsen eller från stället där du skriver ditt examensarbete.

Man är inte fullärd när man kommer ut och är examinerad. Det är nästan omöjligt att gå från grundutbildningen och ta ett jobb och köra på själv. Det viktigtigaste är inte att du har alla faktakunskaper som krävs, det mesta går att lära sig efterhand. Det viktigaste är inställningen. Att visa gnista och intresse, att ge sig hän och anstränga sig är viktigare än själva kunskapen.

Jag tränade Lugis damlag (handboll) ett tag och när jag fick in en ny spelare i laget var det viktigaste att jag såg en vilja i hennes blick, inte att hon var fullärd och komplett som handbollsspelare. Det där skottet kunde hon alltid lära sig senare. Det viktigaste är viljan.

Jag upplevde att det var svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Praktikplatsen och examensarbetet är därför extra viktiga, genom dem kan du få goda vitsord och goda kontakter. I mitt fall behövdes verkligen det då det var 150 sökande till min tjänst.

Anekdot om Peter Dahlqvist

Peter har, tillsammans med Jeanette Rosengren, skrivit en bok om musikern Kal P Dal. Boken heter ”Raka rör, historien om Kal P Dal” och har getts ut av Kira förlag. Peter har alltid gillat Kal P Dal och ville lära sig spela hans låtar på gitarr för cirka åtta år sedan.

Enligt Peter spelade Kal inte särskilt bra, men med 100 procent hjärta och det var så Peter också såg sig själv spela gitarr. Det hela slutade med en tjock illustrativ bok om Kal P Dal. Hur det gick med det egna gitarrspelet förtäljer inte historien.

Peter Dahlqvist står utomhus i vårsolen och kisar in i kameran och ler.

Namn: Peter Dahlqvist

Född: 1972

Bor: Lund

Jobbar som: Hydrogeolog

Arbetsplats: SGU, Sveriges Geologiska Undersökning

Utbildning:

  • Geologiprogrammet tre år, därefter ett års biologistudier.
  • Forskarutbildningen fyra år. Disputerade i geologi 2005.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen