Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här
Blixtar på en svart och lila himmel

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Meteorologi och biogeofysik

Program 180 högskolepoäng3 årKandidatexamen
Vill du arbeta med att göra väderprognoser? Eller jobba med frågor som till exempel rör klimatförändringar? Då kan det här programmet vara något för dig.

Väder och klimat påverkar oss alla i stort och smått. Blir det regn imorgon eller kan vi åka till stranden? Kommer svenska städer att dränkas om glaciärerna smälter? Meteorologi handlar om atmosfärens fysik och kemi. Det inkluderar därmed allt som har med väder att göra.

Biogeofysik är ett tvärvetenskapligt ämne som handlar om de fysikaliska processerna i naturen och hur de samverkar med vegetationen och olika landskapsformande processer, exempelvis söndervittring av bergarter. En stor del av både meteorologi och biogeofysik är klimatologi som handlar om vädret, atmosfären och vårt klimat i ett större perspektiv.

 

Under utbildningen

Under utbildningens första år läser du kurser i fysik och matematik. Vilka kurser du läser därefter beror på om du vill inrikta dig mot meteorologi eller biogeofysik. I utbildningen ingår föreläsningar, laborationer, exkursioner, fältarbeten, seminarier och egna projekt.

Väljer du att inrikta dig mot meteorologi så lär du dig om vädret på både lokal och global nivå. Du får kunskap om vilka processer som styr vädret och lär dig göra prognoser. Meteorologutbildningen är nära knuten till både SMHI och DMI. Flera kursmoment leds av lärare som även är verksamma på SMHI och du gör din praktik på DMI i Köpenhamn. När du har tagit din examen är du behörig prognosmeteorolog.

Om du väljer att inrikta dig mot biogeofysik läser du kurser inom naturgeografi och ekosystemanalys. En central del är de fysikaliska och biologiska grundprinciperna som styr utbytet av massa och energi i systemet mark-växt-atmosfär, och som därmed utformar landskapet och vår livsmiljö.

Under sista årets gör du ett examensarbete i samarbete med ett företag eller en forskargrupp.

Under hela utbildningen kommer du att komma i kontakt med forskare och ta del av högaktuella forskningsprojekt. Många kurser och mycket kurslitteratur är på engelska, vilket gör dina kunskaper lika användbara i Sverige som utomlands.

 

Efter utbildningen

Efter utbildningen väljer en del studenter att läsa vidare på ett masterprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga masterprogrammen på www.lu.se/master/natur.

Som meteorolog kan du bland annat arbeta med att analysera meteorologisk data, göra väderprognoser för olika målgrupper samt undersöka luftföroreningar i atmosfären. Du kan till exempel arbeta på SMHI, DMI, TV-kanaler och medieföretag eller på energibolag.

Som biogeofysiker kan du arbeta med frågor som rör exempelvis klimatförändringar, utsläpp av föroreningar i mark, vatten och luft, vindenergi och utveckling av mätmetoder och matematiska modeller. Biogeofysiker är eftertraktade exempelvis inom skogs- och jordbruksnäringen och kan bland annat jobba som miljökonsulter. 

Läs mer om karriär och arbetsmarknad längst ner på den här sidan.

 

Kontakt

Studievägledare
Mathieu Gisselbrecht
studievagledning [at] fysik [dot] lu [dot] se

Programskoordinator
Elna Heimdal Nilsson
Elna [dot] Heimdal_Nilsson [at] forbrf [dot] lth [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Fysik B, Kemi A, Matematik D (områdesbehörighet 9/A9)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Ditt utbildningstillfälle från antagning.se

Start Höstterminen 2019

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

2 september 2019 - 5 juni 2022

Ordinarie anmälningstid har gått ut.

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperHT 2019

Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*

Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-

Högskoleprovet (HP)*

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Höstterminen 20196 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Meteorologi och biogeofysik är 435 000 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen