Erik Höjgård-Olsen, meteorolog och doktorand

Eriks intresse för väder och meteorologi skapades då han som liten ville bli känd och samtidigt fascinerades av de vackra väderkartorna på TV. Idag har hans önskan om kändisskap bleknat något medan intresset för meteorologi bara har växt sig större. Eriks engagemang för ämnet har, genom utbildningen i Lund, tagit honom hela vägen till Paris där han nu arbetar med ett forskningsprojekt tillsammans med några av världens främsta experter inom ämnet.

Vad läste du när du studerade vid Lunds universitet?
Naturvetenskapliga kandidatprogrammet i Meteorologi och Biogeofysik samt lite strökurser i språk och geofysik som inte fick plats i mitt program.

Vad jobbar du med idag?
Idag har jag en doktorandtjänst vid Université Paris-Saclay. Jag studerar sambandet mellan vattenånga, moln, nederbörd och strålning i tropikerna utifrån satellitdata.

Visste du vad du ville bli när du sökte till universitetet?
Jag har vetat att jag vill jobba med väder sedan jag var liten. Som nioåring ville jag bli känd, en typisk B-kändis; känd av hela befolkningen, men slippa paparazzifotograferna. Samtidigt var jag fascinerad av de vackra kartorna som alltid visades på TV efter nyheterna och så föddes nog intresset för meteorologi. Numera brinner jag snarare för ämnet än kändisskapet.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Jag höll utkik efter meteorologjobb världen över och i april 2017 utlystes ett inspirerande projekt i Paris med målsättningen att förbättra vår förståelse för de komplexa mikroprocesserna inuti moln, ett projekt som jag nappade på.

Hur ser en dag på jobbet ut för dig?
Mitt arbete går ut på att analysera satelliternas observationsdata och dra slutsatser om vattnets kretslopp i tropikerna utifrån vad jag kan se. En vanlig dag innefattar således att visa observationsdatan i figurer som jag senare kan dra slutsatser utifrån och relatera de slutsatserna till vad vi redan vet samt bygga vidare på och utvärdera det. De slutsatser som jag drar tar jag sedan med mig till seminarier och diskussionsforum med andra forskare i teamet.

Har du haft nytta av din utbildning?
Absolut! Hittills har jag satsat på att vidareutbilda mig, så varje utbildning har byggt vidare på utbildningen dessförinnan (mastern byggde på kandidaten och doktorandtjänsten bygger nu på mastern).

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Jag tror att det är känslan av samhällsnytta med mitt arbete. Tidigare under utbildningen har jag läst för att själv lära mig mer. Nu har jag möjlighet att arbeta med forskning som ligger i framkant och diskutera detta med några av världens främsta experter på ämnet. Med andra ord känns det nu som att jag arbetar för ämnet, för att utveckla och fördjupa akademins och samhällets kunskap om det, och inte längre för en individs kunskaper.

Vad gör du om fem-tio år?
Det får nog framtiden utvisa. Livet är ju flyktigt och mycket kan hända, men idag känner jag mig både motiverad att bli kvar inom akademin och att jobba mer praktiskt med väderprognoser. Om detta sker hemma eller utomlands får vi se.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet eller studenter som ska välja väg?
Känn efter vad som verkligen känns roligt att jobba med! Det är lätt att säga när man själv tror att man har hittat rätt, men tyngre arbetsdagar har det verkligen hjälpt mig att ta ett steg tillbaka och få lite perspektiv på varför jag faktiskt engagerar mig i den för stunden tunga arbetsuppgiften. Är då svaret att projektet eller målet med arbetet inspirerar mig och kittlar min nyfikenhet så ger det mig nya krafter.

Erik står nedanför Eiffeltornet i grönskan.

Namn: Erik Höjgård-Olsen

Född:  1991

Kommer från:  Lund

Bor nu:  Paris

Titel:  Doktorand

Arbetsplats: Université Paris-Saclay

Utbildningar: Lunds universitet (BSc): 2010 - 2014
Köpenhamns universitet (MSc): 2014 - 2016

Gå med i alumnnätverket

Alumnnätverket är ett professionellt och socialt nätverk för alla som har läst vid Lunds universitet. Genom nätverket kan du lättare behålla dina kontakter från studietiden och utveckla nya. Över 30 000 tidigare studenter har gått med i nätverket – gör det du med!

Mer om alumnnätverket

Registrera dig som alumn