Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Julia Weber, miljövetare

”Miljövetenskap är nyckeln till vår framtid!”

”Jag heter Julia Weber och jag studerar miljövetenskap. Jag har alltid varit intresserad av hur naturen fungerar och kände att det skulle vara väldigt kul att studera den utifrån människans påverkan. Varför? Det är nyckeln till vår framtid och vår värld, om vi ska överleva över huvud taget.

Min utbildning handlar om hur vår natur fungerar och hur naturen påverkas av människan. Vi får lära oss hur jorden har sett ut under miljoner år till hur den ser ut i dag och hur den kommer att se ut i framtiden. Vi får lära oss allt från geologi och kemi till atmosfärsfysik. Vi får också med oss många verktyg som är bra att ha när man ska använda sin kunskap inom forskning eller i arbetslivet.

Det roligaste med min utbildning är att få åka ut på exkursioner. Då får man verkligen se hur naturen ser ut tillsammans med en lärare, och då också förstå bättre hur människan påverkar naturen på gott och ont, exempelvis genom jordbruket.”

Var ser du dig själv i framtiden?
”I framtiden så vill jag undervisa och visa värdet av högskolepedagogisk kompetens inom både forskning och utbildning. Jag vill forska om hur ekosystem reagerar på en ökad klimatpåverkan och klimatförändringar. Jag hoppas också kunna bredda den forskningen genom att använda mig av samhällsvetenskap för att kommunicera vetenskapliga resultat till samhället. Jag tror att det är lika viktigt att öka vetskapen i samhället, som det är att förändra industrin eller politiken.”

Du är engagerad som ordförande i Lunds naturvetarkår, varför det?
”Jag märkte tidigt i min utbildning att även om den är bra så kan den alltid förbättras. Genom att vara aktiv i kåren och i mitt studieråd insåg jag att man faktiskt kan förändra sin utbildning och göra den så mycket bättre. Det här sättet att påverka genom studenternas inflytande är uppskattat både av min institution och av mina kursare. Sen bara fortsatte det och i dag är jag kårordförande i Lunds naturvetarkår.”


Intervjun genomfördes i november 2015.

Fakta: Julia Weber

Född: 1993

Bor: Lund (uppvuxen i Stockholm)

Studerar: Naturvetenskapliga kandidatprogrammet i miljövetenskap

Började studera på Lunds universitet: Hösten 2013

Studerade innan: Bollerups Naturbruksgymnasium, Naturvetenskap inriktning häst, därefter fysik och kemi på komvux

Aktiv: Arbetar heltid som ordförande i Lunds naturvetarkår

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen