Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Psykologi: Idrottspsykologi

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Allmänt

Kursen presenterar psykologiska perspektiv på idrottslig prestation och motionsidrott. Syftet med idrotts- och motionspsykologi är att skapa en ökad förståelse hos idrottsutövare och lag om vilka psykologiska faktorer som kan påverka den idrottsliga prestationen samt frågor relaterat till psykologiska perspektiv på fysisk aktivitet och motion.

Innehåll

Kursen går på heltid, vilket förutsätter att du deltar i schemalagda föreläsningar och seminarier 3-4 dagar i veckan, utöver det tillkommer grupparbeten samt självstudier. Kursen består av tre delkurser:

Delkurs 1: Individuell prestationspsykologi (10 högskolepoäng)
Delkursen tar upp olika psykologiska faktorer som är av betydelse vid idrottsutövning såsom personlighet, motivation, koncentration, självförtroende, anspänning och nervositet. Vidare behandlas interventionstekniker för att träna idrottspsykologiska färdigheter och hur dessa faktorer inverkar på individen under idrottskarriären.

Delkurs 2: Lagidrotternas psykologi (10 högskolepoäng)
Delkursen behandlar gruppens storlek, gruppmedlemmarnas egenskaper, gruppens struktur och lagsammanhållning, ledarens roll i relation till laget, gruppdynamiska faktorer i lagidrotter och kommunikationsprocesser samt dess tillämpning.

Delkurs 3: Fysisk aktivitet, idrott och hälsa (10 högskolepoäng)
I delkursen ingår moment som idrottsskador, karriärövergångar samt fysisk aktivitet och motion utifrån ett psykologiskt perspektiv.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Ingela Petersson

Telefon: +46462228091

E-post: studievagledare_fk [at] psy [dot] lu [dot] se

Studievägledare

Elin Holgersson

Telefon: +46462229115

E-post: studievagledare_fk [at] psy [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2023

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

28 augusti 2023 - 14 januari 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)18,90
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)14,99
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)0,60

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 40 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Psykologi: Idrottspsykologi är 50 000 SEK.