Psykologi: Rättspsykologi
Kurs 15 högskolepoäng
Rättspsykologi omfattar 15 hp på halvfart och kan kombineras med annan valfri halvfartskurs på 15 hp från grundnivå i psykologi (kursernas scheman är samordnade så att undervisningstillfällen inte kolliderar).
Kursen vänder sig till dig som har behov av god förståelse i rättspsykologi i samband med brott och olika delar av den rättsliga processen så som utredningsarbete, domstolsförhandlingar samt hjälp till brottsoffer. Efter genomgången kurs kommer du att ha goda insikter i de viktigaste delarna av den moderna rättspsykologin. Du skall t ex kunna förstå och kunna använda olika teorier och förklaringar av hur olika bakgrundsfaktorer såsom personlighetsstörningar, social bakgrund hänger samman med kriminellt beteende. När det gäller intervjuteknik, gärningsmannaprofilering, lögndetektion kommer du att få grundläggande kunskaper. Vidare kommer de för vittnespsykologi grundläggande aspekterna hos det mänskliga minnet som påverkar vittnen, offer och förövares återgivande av brottshändelser, att avhandlas. Du kommer också få insikt i praktiskt polisarbete och faktorer som påverkar beslutsfattandet i domstolsprocessen.
Undervisningen äger rum i form av föreläsningar och seminarier. Examination sker i form av sals-skrivning, hemtenta samt framställande av självständig gruppuppgift. Seminarierna bygger på aktivt deltagande med obligatorisk närvaro.
Utbildningsplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Kursansvarig
Mats Dahl
mats [dot] dahl [at] psy [dot] lu [dot] se
Studievägledning
studievagledare_fk [at] psy [dot] lu [dot] se
046-222 87 54
046-222 80 91
www.psy.lu.se/studievagledning
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Platserna fördelas enligt: Betyg: 34 %, Högskoleprov: 34 %, Akademiska meriter (APGR): 32 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2021
Dagtid Lund, deltid 50%
På svenska
Studieperiod
18 januari 2021 - 6 juni 2021
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | VT 2021 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 22,14 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | 22,50 |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | 1,50 |
Akademiska poäng på grundnivå (APGR) | 165,0 |
Totalt antal antagna
Vårterminen 2021 - 65 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Psykologi: Rättspsykologi är 25 000 SEK.