Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lina, retorik (fristående kurser)

Lina tycker att allting har varit väldigt kul sedan hon kom till Lund. Hela upplevelsen att flytta hit har varit fantastisk och utvecklande, menar hon.

Lina står framför ett rött hus på en typisk lundensisk gata.

Hur gick du tillväga när du valde studier?
Jag gick på känsla. Kommunikation är ett stort intresse hos mig och därför valde jag just en kurs i retorik. Det blev ett naturligt val utan att jag behövde signa upp mig på ett helt program. Nu har jag en kandidat i retorik och läser den här terminen bland annat etik. Min plan är att söka in till psykologprogrammet.

Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet? Vad i så fall?
Att få jobba heltid med endast ett ämne var befriande. Det är en större arbetsbörda, men ändå enklare. Jag ansvarar för mitt liv och min studietid. Det är fritt, med ansvar.

Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
Allting har varit väldigt kul sedan jag kom till Lund. Hela upplevelsen att flytta hit har varit fantastisk och utvecklande. Det är roligt att få grotta in sig i ett intresseområde tillsammans med andra människor som också är här för att grotta in sig i sina intresseområden. Alla gör sin grej på något vis.

Vad har varit tuffast?
På gymnasiet finns det alltid någon som kan hålla din hand och visa vägen och säga att det du gör är okej. Det finns inte här på universitetet på samma sätt. Nu måste jag motivera mig själv och ta ett eget ansvar. Det egna ansvaret är det bästa med universitetsstudier samtidigt som det har varit det jobbigaste.

Skulle du göra något annorlunda i dag, om du var ny student nu, men med den kunskap du har nu?
Jag missade novischperioden eftersom jag inte skrev in mig på en nation eller hade koll på vilken kår jag tillhörde. Det jag skulle gjort annorlunda nu är att jag direkt hade skrivit in mig på en nation och sett till att veta vilken kår jag tillhör. Novischperioden är kul och bra och ska inte missas.

Hur hittade du din bostad?
Min syster har en lägenhet i Lund, så de första 6 månaderna delade vi i princip säng. Därefter flyttade hennes inneboende ut och jag fick ett eget rum i lägenheten.

Vad gör du på fritiden?
Spexar, sänder radio, är med i Helsingkronas balensemble, går på nation, lagat mat, umgås med vänner och promenerar.

Hur ser en vanlig dag ut? Hur är studierna upplagda?
Jag börjar helst dagen med en promenad, sedan går jag till SOL (Språk- och litteraturcentrum) och pluggar. Det blir oftast ett pluggpass på förmiddagen och ett på eftermiddagen. På kvällen sänder jag radio eller spexar.

Har du något råd till blivande studenter, kring hur de bör tänka kring studier och sin framtid?
Gå på er magkänsla när ni ska välja utbildning. Finns det inget program som matchar ditt intresse, ta då en titt på alla kurser som erbjuds. Framför allt gäller det att våga satsa! Man behöver inte vara rädd för att flytta till Lund. Det är världens bästa ställe att flytta till när du är student. Det kommer så många nya studenter varje år.

Vad siktar du på att jobba med?
Min dröm är att få jobba med psykisk hälsa och social hållbarhet, både för individer och större grupper. Särskilt intressant vore det att få kombinera mina kunskaper i retorik med en examen från psykologprogrammet för att med dessa i kombination fokusera på företags internkommunikation och internkultur, likaväl som deras organisation och krishantering. Utöver det vore det fantastiskt få jobba med unga och psykisk hälsa ur ett preventivt perspektiv.

Fakta: Lina

Ålder: 20

Kommer från: Kivik

Bor: Lund

Utbildning: fristående kurser, kandidat i retorik

Började studera i Lund: ht-17

Förväntad examen: om sex år kanske

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen