Religionshistoria: Kandidatkurs
Kurs 30 högskolepoäng
Beskrivning
Kandidatkursen består av tre delkurser. Den första delkursen introducerar och tränar olika metoder som används inom religionsbeteendevetenskap, religionshistoria och religionsantropologi. Metodernas betydelse och val av metod för en given forskningsuppgift diskuteras samt forskningsetiska frågor. Du får också tillfälle att fördjupa dig inom några metodområden som kan bli relevanta för det kommande uppsatsarbetet.
Den andra delkursen, fördjupningskursen, är en läskurs men några föreläsningar på teoriavsnitt kommer att ges. Ett slutseminarium kommer också att erbjudas. I kursen fördjupas studiet av begreppet "Levd religion" med fokus på den rituella praktiken, illustrerat med hjälp av riter från olika världsreligioner och ursprungsbefolkningars traditioner, men även nyskapade nyandliga eller sekulära riter i dagens samhälle belyses. Hur ser det rituella språket ut och vilken betydelse har riten för kulturell och social identitet? Hur förmedlas tradition och kan riter användas som läkning? Kan makt uttryckas i riter och vilken betydelse har det kroppsliga engagemanget i utövandet?
I den sista delkursen väljer du slutligen inriktning på ditt examensarbete i samråd med handledaren. I seminarierna som ingår i kursen behandlas främst metodiska frågor, utkast till uppsatser och färdiga uppsatser.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Centrum för teologi och religionsvetenskap
Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund
Postadress
Box 192, 221 00 Lund
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet samt kunskaper motsvarande RHBB04 Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap: Fortsättningskurs, 15 hp, samt RHIB13 Religionshistoria: Fortsättningskurs, 15 hp.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 19 januari 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Religionshistoria: Kandidatkurs är 57 500 SEK.