Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ryska: Den ryska 1800-talsromanen

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Lär dig om de ryska klassikerna!

Det här är en kurs både för dig som är intresserad av Ryssland och ryska och för dig som är intresserad av litteratur och litteraturhistoria.

Kursen tar sin utgångspunkt i en av den ryska litteraturhistoriens mest fascinerande epoker, nämligen realismen. Under eller i brytpunkten av denna epok verkade flera författare som i dag räknas till världslitteraturens klassiker: Gogol, Dostojevskij, Turgenjev, Tolstoj och Tjechov.

Romanerna analyseras främst i relation till kulturella och samhälleliga förhållanden i Ryssland på 1800-talet, men även allmängiltiga tolkningsteorier kommer att användas, till exempel teorier om romanen som genre. Frågor som diskuteras under kursens gång är bland annat: Vilka är orsakerna bakom den ryska 1800-talsromanens framgång? Vad kan den ryska romanen berätta i fråga om det politiska läget i Ryssland på 1800-talet? Vilken roll spelar den ryska romanen under denna period för utformningen av en identitet i gränslandet mellan Ryssland och Europa?

Kursen består av föreläsningar och seminarier och tenteras genom obligatoriska seminarier, inlämningsuppgifter och ett mindre uppsatsarbete som ventileras i slutet av kursen.

Kursen är på grundnivå (1-30hp) och ingår också som delkurs i RYSA10, Ryska: Grundkurs, 30 hp. All undervisning och kurslitteratur är på svenska eller engelska och kursen kräver således inga förkunskaper i ryska språket.

 

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Ryska

Besöksadress
Helgonabacken 12, Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 84 50

https://www.sol.lu.se/ryska

Frida Mebius Önnerfors

Studievägledare

+46 46 222 30 29

frida [dot] mebius_onnerfors [at] sol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Historia 1b eller 1a1 och 1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Ditt utbildningstillfälle från antagning.se

Dagtid Lund, deltid 50%

På svenska

Studieperiod

16 januari 2023 - 21 mars 2023

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2022
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Högskoleprovet (HP)-
Akademiska poäng på grundnivå (APGR)*

Totalt antal antagna

Vårterminen 2022 - 6 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Ryska: Den ryska 1800-talsromanen är 13 750 SEK.