Camila Fonseca
Student på masterprogrammet i genusvetenskap
Hur kom det sig att du började på Genus, migration och social rättvisa?
– Efter att jag varit ute i arbetslivet ett par år efter min kandidatexamen kände jag behovet att utveckla mina kunskaper i vissa områden som alltid hade intresserat mig. Jag hade skrivit min kandidatuppsats om maskuliniteter, så utbildningen fångade genast min uppmärksamhet när jag kikade runt på universitets hemsida. Utifrån min egen livserfarenhet är migrationsfrågor något som har varit aktuellt och framför allt viktigt, så jag kände direkt att utbildningen kunde ge mig det jag sökte efter, även om jag inte hade en direkt bild på vad som skulle hända när jag började.
Vad har du lärt dig hittills?
– Jag har lärt mig att analysera olika ämnen utifrån ett intersektionellt perspektiv. Detta har hjälpt mitt att förstå på ett tydligare sätt hur vi är kopplade på en global nivå, men samtidigt hur dessa strukturer påverkar olika beroende på olika kontexter och positioner i samhället.
– Själv brinner jag lite extra för frågor relaterade till kultur och media. Vad är det för bild som populärkulturen skapar av migranter, HBTQ+personer, kvinnor och/eller barn? Vilket meddelande får vi via reklamen för mensskydd? Eller, vad innebär det att Black Panther är den första filmen om superhjältar nominerad till ”Bästa Film” på Oscarsgalan 2019?
Berätta om dina planer framåt
– Den här terminen skriver jag min masteruppsats som handlar om drag. Det är en konsekvens av mitt intresse för kultur och kan förhoppningsvis föra vidare det intresset ut i arbetslivet. Eftersom utbildningen är väldigt bred och teoretisk gäller det att skapa sin egen väg i arbetslivet inom områden man gillar och kan utvecklas. Just nu drömmer jag om att jobba inom publikutveckling på Malmö Opera. Vi får se vad som händer i framtiden.
Vilket råd skulle du vilja ge till en ny student som precis ska börja sin utbildning?
– Våga fråga, diskutera och var öppen med vem du är! Jag vet att det kan vara skrämmande, speciellt när man sitter i ett klassrum med olika och/eller nya personer. Men vi är här för att lära oss både av lärarna, böckerna, men också av varandra. Alla har olika erfarenheter av ämnena som diskuteras och ingen erfarenhet är värd mer än andra, tvärtom! Genom olika insikter stärker vi vår analys och bidrar till en djupare förståelse av våra studier. Var också bered på högt tempo, vi har mycket att lära och diskutera!
Namn: Camila Fonseca
Ålder: 26
Utbildning: Master i Genus, Migration och Social Rättvisa