Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Psykologen: Erika Svensson

”Prova dig fram tills du hittar något du verkligen trivs med”
Erika hade redan pluggat fem år när hon bestämde sig för att börja läsa psykologprogrammet på Lunds universitet. Utbildningen blev en stor utmaning, men värd mödan. I dag har Erika ett varierat arbete med många kontakter inom skilda arbetsgrupper, fokus är på barn.

Vad läste du när du studerade vid Lunds universitet?
En ett-årig utbildning för personer som arbetade med eller var anhöriga till personer med autism i autismspektrumstörningar. Och sen fem år på psykologprogrammet.

Vad jobbar du med i dag?
Jag jobbar som PTP-psykolog på centrala barn- och elevhälsan i Östra Göinge kommun.

Visste du vad du ville bli när du sökte till universitetet?
Nej, jag har pluggat i tio år sammanlagt. Jag visste att jag ville läsa psykologi och jobba med människor, men jag ville inte bli psykolog. Det kom jag på efter att ha arbetat i många år inom särskola och förskola. När jag väl kom på det tog det tre högskoleprov innan jag lyckades komma in i Lund.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?

Jag sökte en tjänst via Arbetsförmedlingen, fick komma på intervju och fick jobbet strax innan jag tog examen och började sedan arbeta i mars.

Hur ser en dag på jobbet ut för dig?

Det ser aldrig likadant ut från dag till dag på mitt jobb, vilket jag trivs väldigt bra med. I dag har jag haft ett stödsamtal med en elev, varit med på ett elevhälsoteamsmöte med rektor och elevhälsopersonal på en skola. Jag har skrivit på ett utlåtande från en utredning av en elev, planerat inför en handledning med förskolepersonal och övat med min psykologkollega på ett test som är nytt för oss. Jag har också varit på ett teammöte där vårt team bestående av två psykologer, två specialpedagoger och två logopeder, diskuterar och fördelar de ärenden vi får in från skolor och förskolor.

Har du haft nytta av din utbildning?
Ja, jag hade ju inte fått mitt jobb utan den. Rent praktiskt finns det inte så stor del skolpsykologi i utbildningen, men jag har stor användning av bland annat den samtalskompetens vi får med oss, organisationspsykologi, utvecklingspsykologi och kunskap om forskning för att kunna arbeta evidensbaserat.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Med risk för att låta klyschig så trivs jag mest med att få jobba med att hjälpa andra på olika sätt. Jag trivs också med och lär mig väldigt mycket av att arbeta i ett tvärprofessionellt team där vi tänker tillsammans utifrån våra olika kompetensområden.

Vad gör du om fem till tio år?
Då jobbar jag fortfarande som psykolog och antagligen fortfarande på en arbetsplats där man arbetar med barn.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet eller studenter som ska välja väg?
Att prova dig fram tills du hittar något du verkligen trivs med att studera eller göra. Du kommer tillbringa en stor del av ditt liv på jobbet så det är viktigt att hitta studier och ett arbete som passar dig.

Det behöver inte bli rätt direkt. Ibland får man prova något för att få veta att det inte är det man vill göra. Jag är glad att jag provade olika studier och arbeten innan jag hittade rätt väg för mig. Jag är också glad att jag vågade ta steget och satsa allt på att komma in och läsa i fem år till, när jag väl visste vad jag ville bli. Psykologprogrammet har varit en stor utmaning och det är verkligen värt mödan för att få arbeta med något jag tycker är så intressant.

Namn: Erika Svensson

Född: 1981

Kommer från: Malmö/Höllviken

Bor nu: i Malmö

Jobbar som: PTP-psykolog (Praktisk Tjänstgöring för Psykologer, vilket man gör under ett år som nyutexaminerad för att sedan få bli legitimerad som psykolog)

Utbildning:

  • Kandidatexamen i psykologi (BSc) från University of Kent i England
  • Personal- och arbetslivsprogrammet på Högskolan i Kristianstad
  • Autismspektrumstörningar (fristående kurs) och psykologprogrammet på Lunds universitet

 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen