Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Handläggaren: Johan Narfström

”Mitt arbete är ofta som att lägga pussel”
Efter gymnasiet och lumpen läste Johan Narfström grundutbildningen i freds- och konfliktvetenskap. Innan han hoppade på den avancerade nivån av statsvetenskap arbetade han som reseledare i Alperna under två säsonger och njöt av skidåkning samtidigt som han skaffade sig arbetslivserfarenhet.

Johan Narfström tycker att det är viktigt att få en koppling till verkligheten och arbetslivet under utbildningens gång. Han praktiserade en termin på Utrikesdepartementet i Stockholm och anser att alla studenter borde se till att få minst en praktiktermin, som kopplar samman utbildningen med hur det verkligen ser ut i arbetslivet.

Du började läsa freds- och konfliktvetenskap. Vilket jobb såg du framför dig att du skulle ha efter avslutad utbildning?
Jag ville framförallt jobba internationellt, inom FN, EU eller UD. Migrationsverket var inte en uppenbar arbetsplats för mig till en början.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
I våras var jag färdig med studierna och sökte då ett sommarvikariat på ansökningsenheten på Migrationsverket och fick det. Vikariatet blev förlängt tre gånger men eftersom jag ville ha en fast tjänst och inte ett vikariat fortsatte jag söka andra tjänster inom Migrationsverket och fick till slut den tjänsten som jag har nu.

Har du kontakt med dina kursare?
Ja, vi är en del från klassen som har kontakt med varandra. Vi har splittrats över hela landet eftersom många har varit tvungna att flytta dit där jobben finns. Stockholm, Göteborg, Växjö, Malmö, Lund och Mexico med mera.

Har du haft nytta av dina kontakter från studietiden?
Jag var styrelsemedlem i utrikespolitiska föreningen i Lund och jag menar att det är meriterande att ha varit drivande i en sådan organisation. Än så länge har jag inte haft någon direkt nytta av mina universitetskontakter, utan mer utav mitt eget engagemang.

Vad gör du i dag på jobbet?
Jag börjar dagen med att läsa och skriva mejl, som de flesta andra. Sedan varierar arbetsuppgifterna från dag till dag beroende på hur schemat ser ut. Det kan vara att utreda, ha personliga möten. Det kan vara att registrera, träffa en asylsökande för första gången. Vi kan ha ”egentid”, då vi exempelvis skriver beslut. Utöver det kan man också tilldelas en samordnande roll mellan Migrationsverket och andra myndigheter och personen. Det handlar ofta om praktiska frågor kring de asylsökande.

Har du haft nytta av din utbildning?
Ja, men inte på det sätt jag trodde att jag skulle ha. Det jag har haft mest nytta av är att jag under utbildningen lärde mig speciella sätt att angripa problem på, att problematisera och att använda olika perspektiv. Ute i arbetslivet var det inte viktigt att kunna alla EU:s institutioner. Dessutom kopplade jag min uppsats till verkligheten genom att skriva om Migrationsverket, vilket nog var till en fördel.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Det initiala mötet med en asylsökande tycker jag om, att försöka få dem att öppna upp och vilja prata. En annan sak som jag verkligen uppskattar med arbetet är den intressanta omvärldsbevakningen och den unika landinformationen som jag får ta del av. Jag lär mig otroligt mycket nytt om länder och dess människor. Mitt arbete är väldigt internationellt! Det är också kul att lära sig olika nyckelord på många olika språk, för att på så sätt enklare göra sig förstådd. Mitt arbete är ofta som att lägga pussel.

Vad gör du om 5 år?
Jag kan se mig själv vara kvar där jag är idag med liknande arbetsuppgifter. Förhoppningsvis med en högre befattning. Men det finns många sätt att utvecklas på. Migrationsverket har en bred verksamhet och finns representerat på många platser i Sverige och världen.

Om du skulle välja utbildning i dag, hade du valt samma?
Jag hade valt samma. Det är en bred utbildning som man kan göra mycket med om man bara utnyttjar dess potential.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet?

  • Ge dig inte! Det är arbetsgivarnas marknad för tillfället, så du får inte ge upp. Skicka spontanansökningar, ring, gå dit, var offensiv.
  • Begränsa dig inte geografiskt.
  • Har du kontakter – använd dem. Man vet faktiskt inte heller vem som är en god kontakt i morgon eller om ett år.
  • Var social, var på. Även om det inte kommer naturligt för dig, kan du anstränga dig de stunder det krävs.
  • Ha ett snyggt CV, sätt dit en färgklick. Inte för mycket, men en bård eller liknande.
  • Använd inte standardiserade ansökningsbrev.
  • Motivera varför du vill jobba just på det företaget med just de arbetsuppgifterna.
     

Intervjun genomfördes februari 2014.

Johan tittar in i kameran och ler.
Handläggaren: Johan Narfström

Namn: Johan Narfström

Född: 1985

Kommer från: Stockholm

Titel: Handläggare på Migrationsverket

Utbildning: Master i statsvetenskap

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen