Svenska som främmande språk: Nivå 5-8
Kurs 30 högskolepoäng
Beskrivning
Kursen Svenska som främmande språk är en högskoleförberedande kurs som efter en termins heltidsstudier och godkänt slutprov ger behörighet i svenska för högskolestudier. Kursen ger alltså samma behörighet som t.ex. godkänt TISUS-test ger och motsvarar Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3 från gymnasieskolan eller Komvux.
Note that this course requires proficiency in Swedish.
Kursens innehållKursen innehåller undervisning och praktiska övningar i svensk språkfärdighet. Du tränas i muntliga och skriftliga färdigheter genom diskussioner, anföranden och uppsatsskrivning. Grammatiska frågor och övningar utgör en särskild del av kurserna. I kursen ingår också omfattande undervisning i svensk realia och samhällsliv och studier av texter av populärvetenskaplig natur samt modern svensk litteratur. Uttalsträning och datorbaserade övningar är återkommande inslag.
BehörighetFör att få tillträde till kursen måste du ha grundläggande behörighet för högskolestudier, men med undantag för svenska, samt SFSH01, SFSH11, SVEE14 eller SFSA14. Om du inte har resultat från dessa kurser kan du visa att du har motsvarande kunskaper i det antagningsprov som anordnas vid institutionen. Se mer information om tid och plats längre ner. Nivån motsvarar CEFR (GERS) B1-nivå:
"Jag kan förstå huvuddragen i tydligt standardspråk som berör kända förhållanden som man regelbundet möter i arbetet, skolan och på fritiden. Jag kan hantera de flesta situationer som kan uppstå under resor i ett område där språket talas. Jag kan oförberedd ge mig in i samtal om ämnen som är kända och som är av personligt intresse eller berör det vardagliga livet (t ex familjen, arbetet, resor). Jag kan länka ihop fraser på ett enkelt sätt för att beskriva erfarenheter och skeenden, mina drömmar, förhoppningar och mål. Jag kan ge skäl och förklaringar till mina åsikter och ambitioner."
Ansökan, antagningsprov och urvalVi har ett obligatoriskt* antagningsprov till kursen där kunskaperna i svenska testas. Antagningsprovet äger rum i Lund ungefär en vecka efter sista anmälningsdag. Vi kontaktar dig med mer information om antagningsprovet efter sista anmälningsdag.
Testet består av en grammatikdel och en uppsats. Besked om du har klarat testet lämnas ca 3 veckor efter testdatum. De sökande rangordnas dels på grundval av resultatet på antagningsprovet, dels på grundval av gymnasiebetyget.
*Om du har resultat från någon av kurserna SFSH01/SFSH11, SVEE14 eller SFSA14 från Lunds universitet är antagningsprovet inte obligatoriskt. Men eftersom hälften av platserna fördelas på grundval av resultatet på antagningsprovet bör du ändå delta, så att du ökar dina chanser att få en plats på kursen.
OBS! Universitetet följer regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller åtgärder för att minska smittspridningen av coronaviruset. Mer detaljerad information om inträdesprovet kommer att sändas ut till alla sökande via mejl efter sista ansökningsdag. Vi reserverar oss för ev. sena ändringar som kan behöva göras för att följa nya, uppdaterade rekommendationer från regeringen och universitetsledningen.
Mer om utbildningen hittar du på https://www.sol.lu.se/kurs/SFSA30
Utbildningsplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Studievägledare: Peter Marthinsson
Telefon: 046 - 222 34 48
E-post: peter [dot] marthinsson [at] sol [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet med undantag för svenska, samt SFSH01, SVEE14 eller SFSA14 eller motsvarande kunskaper i svenska. Motsvarande kunskaper visas genom godkänt inträdesprov.
Urval
Platserna fördelas enligt: Antagningsprov 50 %, Betyg 50 %.
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2020
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
31 augusti 2020 - 17 januari 2021
Ansökan
Stängd för anmälan
Start Vårterminen 2021
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
18 januari 2021 - 6 juni 2021
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper VT 2018
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) 18,08
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) -
Totalt antal antagna
Vårterminen 2018 - 16 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%
På svenska, distansutbildning
Studieperiod
18 januari 2021 - 16 januari 2022
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Svenska som främmande språk: Nivå 5-8 är 55 000 SEK.