Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Processledaren: Maria Lindqvist

Från Prime till Ikea
Maria Lindqvist är på väg mot ett nytt jobb som processledare för ett produktutvecklingsteam på Ikea. Men vägen dit var varken snabb eller lätt och hon var inte säker på vad hon ville studera på universitet.

Det var ett samtal med en studievägledare som avgjorde Maria Lindqvists val av utbildning. Beteendevetenskapliga programmet som visade sig vara helt rätt för henne.

Maria avslutade sin utbildning med en praktiktermin. Hon fick en praktikplats på ett HR-företag som arbetade en del med bland annat coachning. Efter halva terminen blev Maria av olika anledningar tvungen att byta praktikplats och hamnade då på Media Evolution City, vilket visade sig vara ett lyckokast. För det var där som hon fick sitt första jobb – inom husets väggar, på PR-byrån Prime.

Hur såg en arbetsdag ut för dig på Prime?
Det var långa dagar. Som konsult kan du ha flera projekt på gång samtidigt och tidsramar måste hållas.

Vad trivdes du mest med på ditt jobb?
Du gör aldrig en sak två gånger. Det är hela tiden nytt, nya projekt, nya kunder som vill nya saker, begränsade uppdrag. Det är roligt med tempot. Det höga tempot och de långa dagarna tilltalade mig. Det fanns ett särskilt driv bland medarbetarna som kändes positivt. Alla hade ett driv, alla var på väg framåt. Vi var beroende av att vi alla inom teamet hade samma driv för att lyckas. Vi fixade uppdragen ihop. Den bästa belöningen var att lyckas tillsammans. Det var verkligen roligt att arbeta tillsammans med så engagerade människor.

Nu byter du jobb. Varför?
De långa dagarna fungerade inte i längden för mig. Jag trivs väldigt mycket med att arbeta i team, men oftast fanns mitt team i Stockholm och jag var i Malmö. Våra möten var ofta online eller i telefon. Jag vill hellre ha mitt team nära mig, fysiskt.

Vad ska du nu få göra på Ikea?
Jag kommer processleda ett produktutvecklingsteam och arbeta med vardagsrumsmöbler. Jag kommer även att ha ansvar för att tidsplaner hålls och att vi levererar det vi ska vid kritiska punkter. Jag också tillhöra ett Business Navigation-team och där kommer mitt arbete handla om sortimentet i stort. Nu har vi tre nya produkter. Vilka tre ska vi då plocka bort ur sortimentet exempelvis. under övergångsperioden har jag smygstartat lite genom att vara på plats på Ikea två dagar i veckan, samtidigt som jag har avslutat mitt sista uppdrag på Prime.

Har du haft nytta av din utbildning?
Projektledarrollen visste jag inte fanns. Det fick jag lära mig under utbildningen och det var då som jag upptäckte att det skulle kunna passa mig, att det var något som intresserade mig. Att projektleda handlar mycket om psykologi, om beteenden i olika grupper, gruppdynamik, att vara lyhörd i gruppdiskussioner. Att lära sig hantera olika människor.

Vad gör en beteendevetare? Vad tar ni med er från utbildningen?
Ett intresse och förmåga att strukturera och att ha en god kommunikationsförmåga.

Vad gör du om 5 år?
Jag jobbar föränderligt och har en roll som tillåter mig att förändras och prova nya saker. Jag vill inte fastna i något. Ikea erbjuder oändliga möjligheter.

Om du skulle välja utbildning idag, hade du valt samma igen?
Ja, jag hade valt samma utbildning, men hade försökt att ha ett tydligare mål med mina val av kurser. Försökt att ha en röd tråd, ha ett mål. Jag skulle ha haft en tydligare bild av vad jag skulle ha det till. Valt kurser som hade passat ihop och därmed fått en tydligare profil. Fast jag hade faktiskt inte kunnat säga, ens nu, hur det skulle ha sett ut. Det var oklart vad man kunde bli efter utbildningen. Vi var den första gruppen som började utbildningen 2009.

Har du några tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet?

  • Nätverka så mycket det går! Skapa relationer med alla! Du vet inte vem det är som kommer öppna en dörr för dig i framtiden.
  • Våga vara öppen i ditt nätverkande. Du kan visst ha en idé om vart du vill, men se ändå till att vara flexibel gentemot det du möter.
  • Små inhopp, exempelvis vikariat, kan ge dig mycket. Även om du inte tror det. Du skapar kontakter och lär dig nytt. Gör allt!
  • Du kommer lära dig mycket nytt i alla olika konstellationer du kommer att hamna i, vad som tilltalar dig och vad som inte gör det.

Porträtt på Maria Lindqvist född 1987

Namn: Maria Lindqvist

Född: 1987

Kommer från: Lund

Bor nu: Lund

Jobbar som: Processledare på Ikea, tidigare på PR-byrån Prime

Utbildning: Beteendevetenskapligt kandidatprogram

Läs mer om utbildningen i beteendevetenskap

 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen