Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Johanna Bylander

Alumn från Logistics Service Management
Johanna Bylander tog examen 2014 och fick en traineeplats inom Familjen Helsingborg med placering i Ängelholm. Hon arbetar idag i Ängelholms kommun.

Varför valde du att läsa Logistics management?

Jag har alltid gillat struktur och sammanhang och att kunna förstå helheten. Och det verkade roligt med ekonomi och ledarskap. Det var lite av en slump att jag hamnade just på Logistics service management.
 

Berätta om när du fick jobbet.

Det var en gedigen rekryteringsprocess. Först var det gruppintervjuer. Efter det var det personlighetstest och sedan individuella intervjuer. Jag kom till Ängelholm mitt i en organisationsförändring, vilket har varit spännande. Det är ett EU-finansierat projekt som omfattar hela Ängelholms kommun och som avslutades under våren. På Huvuduppdrag Hälsa har vi jobbat för att bli mer effektiva. Förra året avslutade vi med en budget i balans, det är något som inte hör till vanligheterna. Vi har jobbat stenhårt för att komma fram till där vi är nu.


Hur var det att vara trainee?

Man fick testa på mycket. Man får snabbt en uppfattning om hur en kommun fungerar när man får träffa verksamheter på olika nivåer. Vi var tio tjejer som drev ett projekt inom Familjen Helsingborg under traineeperioden på sexton månader. Det var spännande, särskilt gruppdynamiken. Man får ett nätverk som heter duga.


Berätta vad ditt jobb innebär.

För det mesta jobbar jag som projektledare i olika projekt på uppdrag av enhetschef eller verksamhetschef. Det är ofta med fokus på att förbättra, analysera och effektivisera processer och horisontella flöden. Jag har till exempel jobbat med patient- och brukarflödet mellan sjukhus och särskilt boende eller sjukhus och ordinärt boende. Där har vi tittar på hela flödet mellan de olika aktörerna, från att brukaren lämnar sjukvården till dess att man kommer hem eller får särskilt boende. Vi har tittat på alla yrkeskategorier, hur man jobbar tillsammans i team och hur kommunikationen fungerar.


Vad är den största utmaningen i ditt jobb?

Jag skulle faktiskt vilja säga kommunikationen. Det är alltid svårt att kommunicera i projekt, det finns många olika intressenter. Det är en konst att kommunicera på ett tydligt och konkret sätt.


Hur använder du kunskaperna du fick på utbildningen i ditt yrkesliv?

Jag tycker att jag har fått jättemycket hjälp av utbildningen. Främst för att förstå helheten, förstå hur organisationer funkar. I maj börjar jag som enhetschef och tror inte att jag hade fått det jobbet utan min utbildning. Den innehåller ju de teoretiska grunderna för ledarskap och lite ekonomi.
 

Vad skulle du ge för tips till studenterna som läser programmet?

Något jag tycker underlättar beslut och val i livet och skapar struktur är att sätta upp konkreta mål. Skriv gärna ner dem, både stora och små. Då blir det lättare att välja väg och ta beslut. Vad vill man göra? Vad har man tyckt varit roligast? Börja med mindre mål, det blir successivt lättare att sätta större. Man kommer fortare fram med mål och det är mycket lättare att hålla sig till rätt väg. Jag satte själv som mål att jobba som projektledare och att bli chef före trettio.


Hur ska man tänka om man funderar på om Logistics passar mig?

Jobben man får kräver väldigt mycket kontakt med människor, det är genom kommunikation och nyfikenhet jag får min kunskap om verksamheten. Man ska nog tycka om att prata med människor, ha lätt att komma överens och komma in i ett sammanhang. Jag tänker också att man måste gilla att ta ansvar, jag står ju ensam som ansvarig projektledare.


Hur är det att jobba på en kommun?

Jag trivs väldigt bra i kommunen, det finns ett mervärde i att jobba för samhällets bästa och för brukarna. Jag tycker att det gör mitt arbete mer värdefullt. Det är en motivationsfaktor som man inte hittar i den privata sektorn.

 

Alumn

Johanna Bylander

Namn: Johanna Bylander

Befattning: Projektledare, snart enhetschef

Organisation: Ängelholms kommun

Läste: Logistics Service Management

Examensår: 2014

Bor: Lund

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen