Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här
Kille och tjej pluggar vid bärbara datorer

Personal- och arbetslivsfrågor - Kandidatprogram

Program 180 högskolepoäng3 årKandidatexamen
Det treåriga utbildningsprogrammet för personal- och arbetslivsfrågor (PA-programmet) förbereder dig för självständigt arbete med personal- och arbetslivsfrågor inom företag, förvaltningar och organisationer och ger dig behörighet till studier på avancerad nivå.

Kandidatprogrammet i personal- och arbetslivsfrågor ger dig kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som behövs för ett självständigt, kritiskt och strategiskt arbete inom personalområdet i vid mening samt inom arbetslivets olika delområden. Du får också förmåga att hantera en föränderlig arbetsmarknad inom personal- och arbetslivsområdet och lär dig hur du arbetar med utveckling och förändring inom området.

Välj mellan fyra huvudämnen

PA-programmet ger dig möjlighet till fördjupning inom ett av ämnena sociologi, pedagogik, psykologi eller arbetsrätt samtidigt som bredden i utbildningen tillgodoses genom valfria kurser.

Programmet leder fram till en kandidatexamen i personal- och arbetslivsfrågor med huvudämnet sociologi, pedagogik, psykologi eller handelsrätt (arbetsrätt). Programmet förbereder även för studier på avancerad nivå i ämnet du väljer.

Handelsrätt
Du lär dig om arbetsrätt inom såväl privat som offentlig sektor och tränar i att nå förhandlingslösningar och i att träffa kollektivavtal.

Psykologi
Inom psykologin studerar man hur människor upplever saker och ting och hur de tänker, reagerar och interagerar i olika sammanhang.

Pedagogik
I den pedagogiska fördjupningen studerar du samspelet mellan individ och omgivning, och villkor för lärande, kunskapsbildning och utveckling i utbildningssituationer, i arbetslivet och på fritiden.

Sociologi
Inom sociologin studerar och analyserar du sociala relationer och processer. Sociologi undersöker alltifrån människors möten i vardagen till samhällsförändringar och globala frågor.

Kontakt

Sociologiska institutionen
Paradisgatan 5, Hus G, Lund
Box 114, 221 00 Lund

Programmets innehåll

Termin 1

  • Sociologi: Introduktion till sociologi och organisationsteori, 15 hp (kursplan)
  • Psykologi: Introduktion till psykologi, 15 hp (kursplan)

Termin 2

  • Pedagogik: Introduktion till pedagogik och lärande i arbetslivet, 15 hp  (kursplan)
  • Handelsrätt: Arbetsrättslig grundkurs, 15 hp 

Termin 3

  • Handelsrätt: Personal- och arbetslivsfrågor i en ekonomisk kontext, 15 hp
  • Ämnesfördjupning och grundläggande forskningsmetodik i sociologi, pedagogik eller psykologi, 15 hp

Termin 4

Fördjupningskurser i det valda huvudämnet; handelsrätt, psykologi, pedagogik eller psykologi

Termin 5

Kandidatkurs, inklusive examensarbete, i det valda huvudämnet.

Termin 6

Valfri kurs, utbytesstudier eller praktik.

Mer om programmet hittar du på Sociologiska institutionens webbplats

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b/1a1 + 1a2 eller Samhällskunskap A (områdesbehörighet 5/A5)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Ditt utbildningstillfälle från antagning.se

Start Höstterminen 2020

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

27 augusti 2020 - 4 juni 2023

Ordinarie anmälningstid har gått ut.

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Personal- och arbetslivsfrågor - Kandidatprogram är 300 000 SEK.

Karriär

Två killar.

Arbetsmarknaden för personalvetare

Att arbeta med personalfrågor idag är väldigt varierande, både inom det vanliga personalarbetet och i de nya sektorer som anställer före detta studenter som utbildats inom för PA-programmet. Förr var personalutveckling, rekrytering, arbetsmiljöfrågor och förhandlingar, tillsammans med personaladministrativt arbete, kärnan i personalarens arbete. I dag har uppgifter som utrednings- och utvärderingsarbete, organisations- och ledarskapsutveckling, fackligt arbete på central nivå tillkommit. Även konsultverksamhet har blivit vanlig. Arbetet som personalvetare av idag kan dessutom komma att ske utanför den traditionella personalavdelningen. Många personalvetare arbetar idag som fristående konsulter eller som internkonsulter i våra större företag och organisationer. Dagens arbetsliv ger personalvetaren många möjligheter till ett intressant och utvecklande arbete.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen