Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

HR-managern: Nina Wallander

”Du ska inte vara rädd för att prova olika saker”
Nina Wallanders intresse för psykologi har lett henne till en magisterexamen i psykologi inom PA-programmet (personal och arbetsliv). Nu arbetar hon bland annat med att förhandla, rekrytera och utbilda. Skulle Nina skola om sig i dag hade hon valt att utbilda sig till barnmorska.

Förstod du vad du kunde jobba med efter avslutad utbildning, när du påbörjade utbildningen?
Nej, det förstod jag inte. Jag var väldigt intresserad av psykologi och valde efter intresse. Jag började läsa psykologi som fristående kurs, därefter läste jag engelska och medie- och kommunikationsvetenskap. För att få ut en examen från ett program valde jag att gå in i PA-programmet.

Visste du vad du ville bli när du sökte till Lunds universitet?
Nej, det visste jag inte. Men som sagt var jag intresserad av psykologi och tänkte inte så mycket på vart det skulle leda, utan mer på att jag läste något som jag var intresserad av.

Jag hade många funderingar kring vad jag skulle och ville bli, bland annat funderade jag på att bli jurist eller lärare i engelska och psykologi. Jag funderade även på psykologprogrammet, men kunde inte söka för jag hade ingen arbetslivserfarenhet. Efter att ha läst en del fristående kurser visste jag mer vad det var jag ville ha ut av min utbildning och valde PA-programmet.

Ändrade du dig under utbildningens gång?
Nej, inte efter att jag insett att PA-programmet innefattade det som intresserade mig.

Har du fortfarande kontakt med dina kursare?
Nej, det har jag inte. När jag studerade vid Lunds universitet var första året på PA-programmet ett slags basår då vi gick tillsammans, men resten av utbildningen bestod av fristående kurser som man fick välja fritt. Det innebar att jag inte hade samma kursare över någon längre tid, förutom under basåret.

Har du haft nytta av dina kontakter från studietiden?
När jag var helt nyexaminerad hade jag det, för då använde jag min handledare som referens när jag sökte jobb.

Vad gör du i dag på jobbet?
Förhandlar, rekryterar, utbildar verksamhetschefer i arbetsrätt och arbetsmiljö, lyssnar till och rådgör med verksamhetscheferna, har fackliga kontakter, säger upp och anställer personal, arbetar fram policys, är med i internationella projekt där vi gemensamt tar fram exempelvis nyckeltal som gäller för vårt företag eller tar fram undersökningar som ska mäta de anställdas engagemang.

Har du haft nytta av din utbildning?
Jag har haft allra mest nytta av arbetsrätten, men även olika psykologiska modeller och verktyg. Att kritiskt granska och att söka information är annat som utbildningen gav mig redskap att klara av på ett bra sätt.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Jag gillar att lösa problem och att handleda.

Vad gör du om 5 år?
Det vet jag inte.

Om du skulle välja utbildning i dag, hade du valt samma?
Ja, om jag var 19 år igen hade jag valt samma utbildning. Om jag däremot skulle skola om mig i dag, hade jag velat bli barnmorska. Men att som 19-åring välja att bli barnmorska och börja utbilda sig med det som mål, det känns för tufft.

Har du något tips för nyexaminerade som vill ut i arbetslivet?

  • Rekryteringsföretagen är ett bra sätt att komma ut i arbetslivet på. Se till att få bra kontakt med rekryterarna, det breddar ditt kontaktnät.
  • Du ska inte vara rädd att prova olika saker – du lär dig alltid något.
  • Se till att få praktik eller sommarjobb inom det du studerar, det gör dig bättre rustad när du väl är klar med din utbildning.

Intervjun genomfördes april 2013.

Nina Wallander tittar in i kameran

Namn: Nina Wallander

Kommer från: Bjärred

Jobbar som: HR-manager inom njursjukvården

Utbildning: Läste fristående kurser direkt efter gymnasiet: psykologi, engelska och medie- och kommunikationsvetenskap. Därefter valde hon PA-programmet (personal och arbetsliv) och tog ut en kandidat examen 1999 och en magisterexamen 2001 i psykologi.

Mellan sina utbildningar arbetade Nina sex månader i Sverige och ett år i England.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen