Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kommunikatören: Lilian Botvalde

”Ta för dig och våga prova. Så lär man sig!”
Lilian Botvalde fick jobb på sin praktikplats som kommunikatör och jobbade deltid medan hon avslutade sina studier i strategisk kommunikation. Nu bor hon i Stockholm och är en fullfjädrad produktionsledare på Content-byrån Sitrus.

Vad läste du och under vilka år?
Jag läste kandidatprogrammet i strategisk kommunikation mellan 2009 och 2012.

Vad jobbar du med i dag?
Nu är jag produktionsledare på en av Nordens största contentbyråer, Sitrus. Vi har vårt huvudkontor i Stockholm, men finns både i Malmö, Göteborg, Norrköping, Köpenhamn, Finland och Ukraina. Jag arbetar med stora företag och varumärken i både privat och ideell sektor. Projekten ser olika ut, det kan vara allt från att ta fram strategi för ompositionering av ett varumärke, koncept, till produktion av hemsidor, film eller trycksaker. Det beror på vad vi tillsammans med våra kunder kommer fram till. Det är roligt och varierande att arbeta på byrå. Här är det alltid kommunikation som står i fokus.

Visste du vad du ville bli när du sökte till universitetet?
Nej, jag hade faktiskt ingen aning. Det enda jag visste var att stategisk kommunikation verkade kul och något jag tänkte att jag kunde göra bra. Det var svårt att få en uppfattning om vad man faktiskt kunde jobba med efter utbildningen. Media är väldigt brett och man kan göra många olika saker, det är en av fördelarna med branschen. Det var egentligen inte förrän under min praktik på BRIO:s kommunikationsavdelning på huvudkontoret i Malmö som det hela klarnade.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Jag fick faktiskt en anställning på BRIO efter avslutad praktik. Det innebar att jag arbetade halvtid sista året på utbildningen, vilket var kul och lärorikt, men också utmanande. Efter examen var det skönt att få fokusera fullt på BRIO och att få växa i min roll som PR- och kommunikationsansvarig. Det var en himla rolig arbetsplats och jag har än idag kontakt med f.d. kollegor.

Har du fortfarande kontakt med dina kursare?
Absolut! Flera av dem är nära vänner och vi håller kontakten, även om vi inte bor i samma städer idag. Men många från strategisk kommunikation har faktiskt flyttat till Stockholm och vi ses lite då och då. Det är roligt att följa allas utveckling och utbyta erfarenheter.

Beskriv en dag på jobbet?
Det är svårt att säga hur en typisk vardag ser ut, det är väldigt olika beroende på vilka projekt jag arbetar med. I min roll ingår det att hålla samman den interna projektgruppen, se till att vi levererar i tid och att vara länken mellan oss och kunden. Ofta blir det många möten, kundkontakt och en hel del mejlande. Men ibland är det tvärtom, som nu ska vi exempelvis spela in en reklamfilm. Det är mycket praktiskt som måste styras upp, allt från att idé till produktionsbolag, rekvisita, stylister, till att ha rätt tillstånd för filmning.

Har du haft nytta av din utbildning?
Utbildningen var väldigt bred och har gett ett grundläggande tänk och en förståelse för marknadsföring och organisation, men också retorik, skrivande och ekonomi. Just terminen vi läste företagsekonomi hade jag svårt att ta till mig och förstå syftet med under utbildningen. Det kändes mest tråkigt och långt ifrån kommunikation. Men idag är jag väldigt glad för att ha den med mig i bagaget. Dels för att förstå organisationers premisser och resonemang, men framför allt när du som projektledare är ansvarig för ekonomin i projekten.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Att det är så ombytligt. Sitrus har olika typer av kunder i många olika branscher. Projekten skiljer sig mycket och här finns möjlighet att växa och prova nya saker. Men framför allt jobbar jag med duktiga, kompetenta och väldigt trevliga människor. De är guld!

Vad gör du om fem till tio år?
Det är en lång tid så klart, men framöver vill jag använda mina kunskaper i strategisk kommunikation och PR för att göra världen till en grönare, skönare och mer rättvis plats. Vad det konkret innebär för mitt yrkesliv framöver, det vet jag ännu inte.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet?
Ta för dig och våga prova. Ibland går det åt pipan, men det är så man lär sig. Men framförallt, lyssna på dig själv och vad du vill. Ingen annan går i dina skor. Det är bara du som vet vad som är bäst för dig och ditt liv. Lyssna på det.

Porträttbild på Lilian Botvalde kivinna 25 årsåldern

Namn: Lilian Botvalde

Född: 1989

Kommer från: Malmö

Bor nu: Kungsholmen, Stockholm

Jobbar som: Produktionsledare på Contentbyrån Sitrus

Utbildning: Kandidatprogrammet i strategisk kommunikation, 2009-2012.

Läs mer om kandidatprogrammet strategisk kommunikation

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen