Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Emma Olsson

alumn från Service Management
- Om du vill få en bred utbildning där du kan arbeta med olika saker i framtiden så är Service Management rätt utbildning för dig, säger Emma Olsson som tog examen från programmet 2017.

Hur fick du jobbet?

Det började med att jag fick en tjänst som studentmedarbetare i Helsingborgs stad sista året på utbildningen. Tjänsten innebar att dokumentera och analysera i ett projekt om att främja psykisk hälsa. Väldigt mycket i utbildningen just då var patientinriktat och att få ett annat mer praktiskt perspektiv på hälsa var givande.

På våren satt jag på ett fik med mina pluggkompisar, vi skojade om att någon borde bara ringa oss och erbjuda ett jobb. Så ringde min telefon! Det var min chef på extrajobbet på Helsingborgs stad som frågade mig om jag ville komma på intervju för ett vikariat som HR-konsult med systeminriktning. Jag som inte kunde så mycket om system men hade lärt mig mycket om staden som organisation såg det som en utmaning. Jobb innan examen, check!


Vad gör du i din roll?

Min vardag består av många möten, det är samarbeten mellan olika kommuner och nätverk med HR ute på förvaltningarna. Jag sitter på den centrala HR-funktionen och arbetar med strategiska, långsiktiga frågor. Jag har många bollar i luften! Just nu arbetar jag intensivt med stadens interna kvalitetsutmärkelser, säkrar upp processerna och ser till att medarbetarna i staden som gör bra saker uppmärksammas och lyfts som goda förebilder. 


Vad är den största utmaningen i ditt jobb?

Det finns så himla mycket kul att involveras i och utmaningar att ta sig an. Det är en lyx att jag har en chef som ger mig otroligt mycket mandat att styra vad jag vill utvecklas inom. Men för att kunna göra allt som är kul måste jag också begränsa mig. Så min största utmaning är att göra lagom.


Varför valde du att läsa health management?

Det som lockade mig främst var att få läsa ledarskap och organisationsteori men jag ville också veta mer om hur jag kan arbeta med människor ur ett hälsoperspektiv. Medarbetarna är organisationens centrum och utan medarbetare vid god hälsa har vi inte heller en fungerande organisation.

 

Hur använder du kunskaperna du fick på utbildningen i ditt yrkesliv?

En del av mitt jobb består av att utveckla och förenkla lönesystemet utifrån ett användarperspektiv. Där har jag med mig kunskaper från utbildningen, det handlar om att det ska vara lättillgängligt och enkelt att förstå. Man är medveten om detaljerna som gör skillnad.

Man kan se mitt arbete som en lång kedja. Jag jobbar för att hjälpa HR-konsulterna ute på förvaltningarna, de jobbar för cheferna som jobbar med medarbetarna som jobbar för invånarna. Det är spännande att se hur det jag jobbar med kan påverka hela vägen ut, även om jag inte jobbar i första linjen så arbetar också jag med service.


Hur relaterar ditt jobb till inriktningen Health?

Att arbeta med Human Resources involverar självklart att prata om och beröra hälsa och människors välbefinnande, både på och utanför arbetsplatsen. Ett väldigt enkelt exempel är att en lärare som mår bra kan få sina elever att må bra. Det är något som alla arbetsgivare måste jobba med och ett enormt ansvar för chefen. Det gäller att se att allting hänger ihop.


Hur ska man tänka om man funderar på att välja service management?
Om du vill få en bred utbildning där du kan arbeta med olika saker i framtiden så är det rätt utbildning för dig. Vill du arbeta med människor så passar inriktningen hälsa. Tänk att hälsa finns där människor finns.


Vad skulle du ge för tips till studenterna som läser programmet?

Hitta ett extrajobb där du kan omsätta teori till praktik, det ger dig mycket både till tentorna och till arbetslivet. Jag började som studentmedarbetare och det gav mig otroligt mycket. Då fick jag en insyn i hur organisationen såg ut och fick träffa chefer från hela organisationen med olika typer av ledarskap.

Emma Olsson

Namn: Emma Olsson

Befattning: HR-konsult

Organisation: Helsingborgs stad

Läste: Service management, Health

Examensår: 2017

Bor: Helsingborg

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen