Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Oskar Junzell, Service Management

”På campus finns det en utpräglad vi-känsla”
Oskar Junzell var i Australien när han fick ett telefonsamtal från sin mamma, som hade hittat den perfekta utbildningen till honom. Han hade tidigare arbetat i restaurangbranschen, därför verkade ekonomi- och ledarskapsutbildningen vid Lunds universitet, med inriktning på just hotell och restaurang perfekt. Utbildningen gavs inte i Lund, utan vid Campus Helsingborg.

Oskar flyttade till Helsingborg hösten 2010 för att börja studera. Han tog examen våren 2013 och lämnade sin studentstad. I dag arbetar han som Food & Beverage Manager på Scandic Ferrum i Kiruna.

Som student älskade han staden Helsingborg, med dess vackra miljöer och närhet till Danmark.

– Helsingborg är en ”vanlig” stad med ett campus, därför kan du göra så mycket mer än bara studentaktiviteter. Eftersom det är lite mindre studentliv än i exempelvis Lund så är det även lättare att knyta kontakter med personer från andra utbildningar. Eftersom alla läser på samma ställe finns det en utpräglad ”vi”-känsla, säger Oskar. 

Uppdaterade och moderna utbildningar

Campus Helsingborg startade år 2000 och är därför fortfarande en relativt ung organisation. Något som enligt Oskar gör Campus Helsingborg till en väldigt dynamisk miljö som hela tiden växer och utvecklas.

– Näringslivet i Helsingborg är med och påverkar vad vi ska lära oss i vår utbildning, så att vi får det som eftersöks på arbetsmarknaden, vilket är en enorm fördel för oss. Vill man så finns det stora möjligheter att få kopplingar till näringslivet, säger Oskar och fortsätter:

– Utbildningarna är också överlag ”up to date”, det finns ett uppdaterat tänk och vi har väldigt modern kurslitteratur.

Även om studentlivet i Helsingborg inte är lika omfattande som i Lund så finns det gott om möjligheter att engagera sig under sin studietid. Oskar engagerade sig i studentlivet redan första terminen, blev sedan novischgeneral och på senare dagar även ordförande för studentföreningen Stampus. Stampus sysslar med den studiesociala verksamheten, medan systerföreningen Agora sysslar mer med den studiekompletterande verksamheten.

– Vill du engagera dig i Stampus kan du till exempel gå med i ett barlag, och stå i baren på vår torsdagspub på villan. Du kan också engagera dig i event-utskottet och vara med och anordna stora sittningar eller liknande. Stampus anordnar också olika sporter som fotboll, innebandy samt dans och judo, säger Oskar och fortsätter:

– Agora har hand om nollningen, där man kan engagera sig som fadder och ta hand om våra cirka 420 nya nollor under de två första veckorna på hösten. Det är ett måste! Där är nollor från nästan alla olika utbildningar med och nollas tillsammans, vilket skapar den här ”Campus Helsingborgs-känslan”.

Missa inte ”turan”

Konsul Perssons villa, eller ”villan”, är känd för alla Helsingborgsstudenter. Den kulturmärkta sekelskiftesvillan som disponeras av studentföreningarna är utrustad med två barer, dansgolv och sittningssalar.

– Villan är något av en samlingspunkt för alla studenter. Det är där vi har vår torsdagspub och många andra event som anordnas av föreningarna.

Avslutningsvis tipsar Oskar om en annan studenttradition i Helsingborg som man absolut inte får missa.

– Det kallas för att tura, vilket innebär att man åker fram och tillbaka från Helsingborg till Helsingör med färjan. Stampus hyr en båt med plats för 135 personer och anordnar en turning en gång i månaden. Då är det förfest på båten med trubadur, musik och mycket folk. Det är en sådan grej som bara finns i Helsingborg!

Intervjun genomfördes i april 2012. Uppdaterades med nya uppgifter i januari 2016.

Fakta: Oskar Junzell

Född: 1987

Började studera i Helsingborg: Hösten 2010. Var klar våren 2013.

Utbildning: Kandidatprogram i service management, med inriktning hotell och restaurang.

Ursprungligen från: Säffle

Läs mer om utbildningarna i service management på institutionens webbplats

Campus Helsingborg

Campus Helsingborg etablerades år 2000 i en gammal gummifabrik söder om centrum. Studenterna kan läsa kandidatprogram, masterutbildningar och fristående kurser vid Campus och de största utbildningarna är service management och strategisk kommunikation.

Service management har flera olika inriktningar på sina kandidatprogram och strategisk kommunikation har två. Campus Helsingborg har de enda institutionerna för respektive ämne i Sverige.

Vid Campus Helsingborg studerar även bland annat blivande socionomer, ämneslärare och högskoleingenjörer. Här finns också en utbildning i modevetenskap.

Campus Helsingborgs webbplats

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen