Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lärare: Tina Mattsson

Vad har du för akademisk bakgrund och hur länge har du undervisat på universitet?

Jag är uppvuxen i ett arbetarklasshem, pappa arbetade på en mindre bilfabrik och mamma som lokalvårdare. Jag började läsa litteraturvetenskap vid universitetet och upptäckte av en slump socionomprogrammet.  Det gav mig spännande möjligheter att arbeta med och möta människor, och också att arbeta med frågor som i grunden handlar om social rättvisa, jämlikhet och mångfald.

Jag läste utbildningen under 1990-talet och efter en kort period som yrkesverksam socionom inom socialtjänst och kriminalvård återvände jag till universitetet för att läsa forskarutbildningen i socialt arbete, då läste jag också in en examen i genusvetenskap. Jag började undervisa 2001.

 

Vilka kurser undervisar du på och vad är roligast med att vara lärare på socionomprogrammet? 

Just nu undervisar jag i första hand på programmets första termin, som ger en introduktion till ämnet socialt arbete som ämne och profession.

Det är en spännande kurs eftersom den berör socialt arbete på många olika sätt och ger en introduktion till mycket av det som sedan fördjupas under resten av programmet. Det som är roligast på kursen är dock studenternas intresse och engagemang, att möta studenter ger mycket energi och inspiration.

 

Vad forskar du om?

Jag forskar om hur strukturella maktrelationer påverkar socialarbetare i deras vardag, i synnerhet de maktrelationer som kringgärdar kön. Med utgångspunkt i det intresset har jag bland annat forskat om jämställdhet och användningen av genusperspektiv inom missbruksvården och om hur socialtjänsten arbetar med våld i nära relationer.

 

Har du något tips till den som funderar på att studera till socionom på Lunds universitet?

Det kan vara bra att kolla runt och läsa de presentationer som finns av programmet. Socialhögskolan har en bra hemsida som är väl värd att titta runt på för att få en bild av vad socialt arbete är och vad programmet innehåller.

Skulle en ha vänner eller bekanta som jobbar som socionomer är det jättebra att fråga dem om hur det är och vilka möjligheter som finns inom yrket.

Börjar en väl läsa skulle mitt råd vara att sätta studierna i fullt fokus och bara njuta av att läsa vid universitetet och vid socionomprogrammet! Att utveckla kunskap inom socialt arbete är otroligt berikade och spännande på många sätt!

 

Porträttbild Tina Mattsson

Namn: Tina Mattson

Arbete: Lärare och forskare på Socialhögskolan

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen