Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Socionomen: Elisabet Alerstam

”Mina gamla kursare fungerar som bollplank”
Elisabet Alerstam arbetar med arbetsmarknadsåtgärder åt en kommun. Innan hon påbörjade socionomutbildningen arbetade hon på rekryteringsföretag. Om några år ser hon sig arbeta med stressrelaterade frågor och har då även startat eget. Hon är en driven person med glasklart fokus.

Vad har du studerat?
Jag studerade mellan 2004 och 2009 och då läste jag socionomprogrammet. Ett år av studietiden var jag föräldraledig.

Förstod du vad du kunde jobba med, efter avslutad utbildning, när du påbörjade utbildningen?
Nej, jag hade inte helhetsperspektivet. Jag förstod inte alla möjligheter som fanns. För länge sedan trodde nog de flesta att socionomprogrammet innebar att du blev socialsekreterare, men det är en otroligt bred utbildning och en bra grund till väldigt många olika yrken.

Visste du vad du ville bli när du sökte till Lunds universitet?
Nej, det visste jag inte. Innan jag sökte utbildning gjorde jag test för att få veta vem jag är som människa och vad jag tycker om att göra och vilken utbildning som skulle passa mig. Det visade sig att en beteendevetenskaplig utbildning skulle passa mig, de andra utbildningarna gick därmed bort. Jag valde mellan PA-programmet och socionomprogrammet, men valde det sistnämnda eftersom jag förstod att jag skulle få arbeta med människor mer på det sättet jag ville med hjälp av det programmet. Jag var rädd för att det skulle bli mer administration efter PA-programmet.

Innan jag sökte mig till universitetet hade jag arbetat ett antal år på ett rekryteringsföretag och hade på det viset fått insikt om vad en hel rad olika yrken innebar. En annan fördel med att ha arbetat innan jag började studera var att jag visste hur jag ville jobba.

Har du fortfarande kontakt med dina kursare?
Ja, vi är några kursare som träffas varannan månad. Vi stöttade varandra genom utbildningen och nu fortsätter vi att råda varandra utifrån de olika yrken och inriktningar vi nu har. Vi fungerar som bollplank åt varandra.

Har du haft nytta av dina kontakter från studietiden?
Inte direkt i arbetslivet, men på ett mer privat plan. Jag har nämligen startat upp en lokalförening, för Rädda Barnen, i Malmö. I den processen fick jag hjälp av en docent vid Socialhögskolan i Lund.

Vad gör du idag på jobbet?
Jag arbetar med att få ut personer i arbetslivet. Personer som har hamnat utanför Arbetsförmedlingens åtgärder. Jag raggar praktikplatser till personer med socialbidrag, ungdomar som inte gått ut gymnasiet, nyanlända invandrare och missbrukare etc. Jag hittar företag som är intresserade av att ta emot praktikanter, jag samordnar olika jobbprojekt med kommunen och har coachande samtal.

Har du haft nytta av din utbildning?
Ja, absolut. Jag fick en grundförståelse och en möjlighet att träna mig på att se saker utifrån olika perspektiv. Förståelse att vi alla ser på saker på olika sätt. Efter utbildningen började jag jobba och kände då tyvärr att mina kunskaper inte var tillräckliga för att få mig att känna mig trygg i min yrkesroll. Jag behövde erfarenhet för att känna den tryggheten, vilket jag nu har.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Kombinationen av allt.

Vad gör du om 5 år?
Jag kommer att vidareutbilda mig vid Lunds universitet. Jag ska läsa grundläggande psykoterapiutbildning på kognitiv och beteendeinriktad grund. Om några år arbetar jag med stressrelaterade frågor och har startat eget.

Om du skulle välja utbildning idag, hade du valt samma?
Det hade jag definitivt gjort.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet?
Börja med att lägga upp en bra profil på olika rekryteringsföretag. Läs först igenom olika tips på hur en bra profil ska se ut. Exempelvis ”Monster” har mycket tips och tricks på sin webbplats.

Leta upp företag som du är intresserad av och där du kan tänka dig att jobba. Ring sedan upp dem och hör efter vad som krävs för att få börja hos dem. Lyssna efter just det företagets ”nyckelord” och skriv ner dem och använd dem senare när du söker jobb hos dem. Ring upp och be om att få praktisera där i fyra veckor.

När du avslutat din utbildning ska du skriva in dig på Arbetsförmedlingen. Där kan du sedan hämta ett ”praktikpapper” och med det gå runt till företag och be om praktik. Du är då försäkrad genom Arbetsförmedlingen.

Intervjun genomfördes juni 2013.

Elisabet Alerstam står utomhus i solen, skrattar och tittar rakt in i kameran.

Namn: Elisabet Alerstam

Kommer från: Stockholm

Jobbar som: Socionom med inriktning på arbetsmarknadsåtgärder

Utbildning: Socionomprogrammet

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen