Socialt arbete som mobilisering och entreprenörskap
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Vill du utveckla och skapa nya former för socialt arbete? Då är detta en kurs för dig. Här ges exempel på både metoder och teorier inom social mobilisering för utsatta och marginaliserade grupper. Kursen ges också som en uppdragsutbildning riktad mot brukarorganisationer.
Kursens innehåll
Kursen vänder sig till dig med minst kandidatexamen i socialt arbete eller motsvarande, som vill få fördjupade kunskaper om teorier och forskning kring mobilisering och entreprenörskap. Kursen ingår som valfri fördjupningskurs inom socionomprogrammet och kan ingå i en magister/masterexamen i socialt arbete.
Kursen ger dig fördjupad kunskap om:
- förutsättningar för social mobilisering för utsatta och marginaliserade grupper
- hur brukarorganisationer verkar och fungerar
- den sociala praktiken
- kritiska teorier inom socialt arbete
- förändringsstrategier
- hur man kan planera, genomföra och leda projekt i socialt arbete
- socialt entreprenörskap
Du får under kursen också ta del av handlingsorienterat lärande med tre samverkande delar. Handling, reflektion och personliga erfarenheter av utanförskap och marginalisering.
För dig som läser kursen innebär det i korthet att du får möjlighet att utveckla en projektplan och reflektera kring den tillsammans med andra studenter och personer som jobbar inom brukarorganisationer. Syftet med detta är att ge dig helt nya perspektiv på hur det går att skapa nya former för socialt arbete och understryka den centrala roll som erfarenheten har i lärandeprocessen.
Din undervisning på kursen består av föreläsningar, personliga presentationer, gruppövningar, seminarier samt projektutveckling i grupp. Dessutom ingår kontinuerlig processinriktad grupphandledning. Du kommer också att under två dagar delta i en framtidsverkstad som är en beprövad deltagardemokratisk utvecklingsmetod. Kursens handlings- och aktionsinriktade pedagogik medför att all undervisning är obligatorisk.
Efter kursen
Målet med kursen är att ge dig lärdomar och erfarenheter för att du ska kunna bedriva ett demokratiskt och förändringsinriktat socialt arbete tillsammans med brukare. Denna kompetens kan komma till nytta i allt socialt arbete på individ-, på grupp- och på samhällelig nivå.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Studierektor för avancerad nivå
Leili Laanemets
Telefon: 046-222 93 78
E-post: leili [dot] laanemets [at] soch [dot] lu [dot] se
Utbildningskoordinator
Helena Gyllensvärd
Telefon: 046-222 93 14
E-post: info [at] soch [dot] lu [dot] se
Kursföreståndare
Arne Kristiansen
Telefon: 046-222 93 31
E-post: arne [dot] kristiansen [at] soch [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
kandidatexamen i socialt arbete eller motsvarande
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2023
Dagtid Helsingborg, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
16 januari 2023 - 21 mars 2023
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Socialt arbete som mobilisering och entreprenörskap är 27 500 SEK.