Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Rola Khazaal, studiestödsutredare

"På en jobbmässa är det viktigt att våga prata, vara lite på och vara påläst. Ingen kommer att servera dig ett jobb precis."
Rola besökte Lunds universitets Sommar- och extrajobbsmässa och blev därefter erbjuden ett sommarjobb på CSN. Sommarjobbet har nu lett till en fast tjänst. Redan när Rola började studera visste hon att hon ville jobba inom det offentliga, med någon slags service. Hon ville hjälpa civilsamhället på något vis.

Vad läste du när du studerade vid Lunds universitet?
Jag har en fil.kand. i rättssociologi (2011–2013) och en fil.kand. i statsvetenskap (2015–2017).

Vad jobbar du med idag?
Främst utreder jag om studenter har rätt till studiemedel när de ska studera utomlands. Just nu arbetar jag med sex olika länder. Jag har kontakt både med skolorna i utlandet och studenterna. Eftersom Ladok inte finns i andra länder behöver vi på CSN granska utländska dokument och betyg och ha en direktkontakt med skolan. I vissa länder kostar utbildningen och då kan studenten ansöka om ett merkostnadslån. Även det utreder jag. Stämmer alla uppgifter betalar jag ut studiemedel.

Visste du vad du ville bli när du sökte till universitetet?
Jag visste att jag ville jobba inom det offentliga, med någon slags service. Jag ville hjälpa civilsamhället på något vis. Viktigt för mig är också att trivas på arbetsplatsen och att min arbetsmiljö är heterogen. Tidigare hade jag jobbat i den privata sektorn och där var medarbetarna en homogen grupp, så jag kände att jag ville prova att gå i en annan riktning.

Förra våren var du på Lunds universitets Sommar- och extrajobbsmässan. Vad fick dig att gå dit?
Eftersom jag vid den tidpunkten snart skulle ta examen var jag väldigt öppen och ville gå på så mycket som möjligt. Jag kände att jag hade alla möjligheter medan jag fortfarande studerade. När jag såg att CSN skulle vara med på Sommar- och extrajobbsmässan bestämde jag mig för att gå dit. Att de sedan hade kortintervjuer på plats var verkligen ett plus.

Hur gick det för dig på mässan?
Jag hade planerat att prata med CSN, men självklart gick jag även runt på mässan och pratade med flera andra företag. Det är viktigt att våga prata, vara lite på och vara påläst. Ingen kommer och serverar dig ett jobb precis.

Blev du erbjuden sommarjobb på CSN?
CSN gjorde kortintervjuer på själva mässan. Därefter blev jag kontaktad och fick göra ett digitalt arbetsprov. Den 2 juni tog jag min examen och den 11 juni började jag sommarjobba på CSN, jag fick alltså tjänsten. Vi var tio personer som fick sommarjobb, fem av oss kom från Sommar- och extrajobbsmässan.

Efter sommaren fick jag förlängning och nu i dagarna blev jag fast anställd.

Hur ser en dag på jobbet ut för dig?
Dagen börjar med att kontrollera hur många ärenden vi har och sedan väljer jag ut vilka ärenden som jag ska ta, efter mina kriterier. Vi har statusmöten varje morgon och självklart fika. Jag sitter mycket och jobbar vid datorn. Ibland med enklare ärende och ibland med något krångligare ärende som tar längre tid. Mitt fokus ligger på att hjälpa studenterna rätt. Just idag har jag gått igenom listor från SU (den danska motsvarigheten till CSN) för att dubbelkolla att inte någon har fått studiemedel från både CSN och SU.

Har du haft nytta av din utbildning?
Utbildningen har gett mig perspektiv på hur man kan se på det offentliga kontra det privata. Utbildningen har också gett mig sätt att tänka, analysera och reflektera.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Det är en härlig grupp människor jag jobbar tillsammans med här på kontoret i Lund. Det är en tacksam myndighet att arbeta på. Jag får ta del av mycket positiv stämning eftersom jag arbetar med utbetalningar. Men främst känner jag att jag gör nytta och hjälper studenterna.

Vad gör du om fem-tio år?
Jag jobbar kvar inom det offentliga. Jag jobbar troligtvis mer strategiskt på en kommun eller myndighet.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet eller studenter som ska välja väg?
Ta en praktiktermin istället för att läsa den där extra kursen. Det är så mycket mer värt.
Var på! Ring företag du är intresserad av och sök praktik hos dem.
Håll utkik innan du tar examen. Ta sommarjobb och extrajobb. Det finns studentjobb som man kan söka (exempelvis hos Malmö stad, Helsingborgs stad och Kommunförbundet Skåne).
Se gärna till att skaffa dig livs- och jobberfarenhet från andra yrken.

Intervjun genomfördes våren 2018.

Rola står inne på sitt kontor och ler in i kameran.

Ålder: 30 år

Kommer från: Malmö

Bor nu: Malmö

Titel: Studiestödsutredare/handläggare på utlandsavdelningen

Företag: CSN, Centrala Studiestödsnämnden

Utbildning: Fristående kurser som ledde till två kandidatexamina, den senaste i Statsvetenskap
 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen