Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

I kandidatkursen får du möjlighet att både bredda och fördjupa dina kunskaper om svenska språket och det nordiska språkområdet.

Kursens innehåll

Kandidatkursen i svenska består av två valbara delkurser och en kandidatuppsats.

Under hösten 2023 har du möjlighet att välja mellan följande delkurser:

Isländska: En introduktion: I kursen ingår en genomgång av isländskans struktur vad gäller uttal, böjning, ordbildning och syntax. Du får läsa och översätta nutida isländska texter med hjälp av ordböcker och andra resurser och skriva egna enklare texter. För den språkhistoriskt intresserade ger kursen en bättre förståelse för svenska språkets framväxt.

Danska: En introduktion: Kursen behandlar först och främst nutida danskt språk i tal och i skrift. Det danska språksystemet studeras med hänsyn till ordklasser, ordböjning, ordförråd, uttal och historia, under jämförelse med svenskan. Den nya danska litteraturhistorien presenteras genom studiet av kortare fiktionstexter. De studerande ska, efter genomgången kurs, ha god förmåga att läsa och förstå skriven danska samt förstå talat danskt riksmål utan större problem. Övningar i att översätta från danska till svenska ingår också.

Nordisk språkvariation (avancerad nivå): Den som vill kan också välja att läsa masterkursen i Nordisk språkvariation som valbar kurs inom kandidatkursen. Kursen utgår från traditionella teorier om språkförändring och de nordiska språkens släktskapsrelationer, men introducerar även nyare teorier om språkvariation och språkförändring. En del av kursen ägnas åt diskussion och analys av problematiska fall. Kursdeltagarna genomför ett mindre, vetenskapligt arbete. 

Diskursanalys: I kursen ges en introduktion till teorier om diskurs och metoder för diskursanalys som används vid analyser av samhällets diskurser, t.ex. inom politik, arbetsliv eller utbildning. Fokus i kursen kommer att ligga på språkliga aspekter av diskursanalys. Kursen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment. I de teoretiska momenten ingår presentationer av olika metoder för diskursanalys och diskussioner av deras tillämpningsområden. I de praktiska momenten tränar sig studenterna i att göra självständiga diskursanalyser.

I uppsatskursen får du tillämpa de kunskaperna du har inhämtat under tidigare kurser i en enklare forskningsuppgift inom ämnet svenska. På kursen behandlas språkvetenskaplig teori och metod, och du lär dig att självständigt kunna urskilja, formulera och ur olika aspekter diskutera vetenskapliga problem samt föreslå lösningar. Samtidigt får du befästa din skicklighet i att använda svenska i tal och skrift, i synnerhet inom den vetenskapliga genren.

Kursens genomförande

Undervisning kan förekomma både dag- och kvällstid, beroende på delkursval. Se scheman på institutionens hemsida.

Kursens placering

Studieämnet Svenska, språklig inriktning kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1–90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp). Utbildning i Svenska/Nordiska språk finns även på avancerad nivå inom Masterprogrammet i Språk och språkvetenskap.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Svenska

Besöksadress
Helgonabacken 12, Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 87 10

https://www.sol.lu.se/nordiska/

Marina Hansson

Studievägledare

+46 46 222 84 60

marina [dot] hansson [at] kansliht [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt SVEA20 Svenska, språklig inriktning, fortsättningskurs 60 hp i svenska, språklig inriktning) eller motsvarande kunskaper.

Urval

Samtliga behöriga som sökt i tid får plats.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2023

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

28 augusti 2023 - 14 januari 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs är 55 000 SEK.