Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Informatik: IT-arkitektur och mjukvarusystem

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen har starkt fokus på arkitekturella frågor inom mjukvaruutveckling såsom komponentorienterad utveckling, webb-teknologier och teknologier för integration av system såsom webbtjänster.

Programspråk som .NET-kompatibla språk (C#,ASP.NET) och J2EE förekommer i stor omfattning.

På kursen tas också begreppen mjukvarukvalitet och olika kvalitetsegenskaper upp, samt testning. En viktig del ägnas åt att designa och utveckla webbtjänster med hjälp av olika programmeringsspråk.

Kursen innehåller ett flertal olika moment för att lära ut webbteknologi, Webbtjänst- arkitektur, XML, och SOAP m.fl.  

Exempel på valda mönsterlösningar (Patterns) gås igenom under kursens gång.

Kursen omfattar även en grundlig genomgång av J2EE-arkitektur. Uppbyggnad av flerskiktsarkitektur ingår, där vi går igenom servlets, JSP, EJB samt JDBC

I kursen lär man ut användning av Application Server för att hantera säkerhet, transaktionshantering, poolning och caching frågor. Skalbarhet, transaktionshantering, object-relational mapping är andra viktiga inslag.

I utbildningen som helhet är affärssystem (ERP) ett centralt inslag.

Software Process Improvement – SPI för att uppnå god kvalitet på mjukvara, paradigm och standarder för SPI (CMMI, ISO etc.) kommer att behandlas under kursen. Även processen att leverera IS/IT-tjänster till en verksamhet, och hur detta kan organiseras och bedömas (IS/IT Governance) ingår.

Kursen innehåller ett stort praktikfall som omfattar hela terminen, och som byggs på allt eftersom de olika nödvändiga momenten inhämtas via kursens olika moduler.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för informatik

Besöksadress
Ole Römers väg 6, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 80 20

http://www.ics.lu.se

Viktoria Svenby

Studievägledare

+46 46 222 80 25

viktoria [dot] svenby [at] ics [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För att bli antagen till kursen måste studenten avklarat grundläggande behörighet samt följande kurser "Informatik: Introduktion till informationssystem, 1-30 hp" och "Informationssystem: IS- och verksamhetsutveckling, 30 hp" eller motsvarande.

 

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 20 %, Högskoleprov: 10 %, Akademiska meriter (APGR): 70 %.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2022

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

17 januari 2022 - 5 juni 2022

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Informatik: IT-arkitektur och mjukvarusystem är 50 000 SEK.