Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Informatik: IT-arkitektur och mjukvarusystem

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen har ett starkt fokus på användning av modern teknologi för att lära ut grundläggande centrala principer kopplade till mjukvaruutveckling, såsom komponentorienterad utveckling, webb-teknologier och teknologier för integration av system såsom Webbtjänster.

Moln-arkitektur (cloud) spelar en viktig roll i kursen och du lär dig att arbeta i och bygga lösningar för molnplattformen Microsoft Azure.

Under kursen lär du dig även att använda AI-baserade verktyg som stöd i systemutvecklingsprocessen för att bygga applikationer och webbtjänster. Programspråk och teknologier inom .NET Framework (till exempel C#, ADO.NET, ADO.NET Entity Framework, ASP.NET) och J2EE förekommer i stor omfattning.

På kursen tas också begreppen mjukvarukvalitet och olika kvalitetsegenskaper upp, samt testning. En viktig del ägnas åt att designa och utveckla webbtjänster med hjälp av olika programmeringsspråk.

Kursen innehåller ett flertal olika moment för att lära ut webbteknologi, Webbtjänst-arkitektur, XML, JSON, REST, och SOAP m.fl. och innefattar även flertalet mönsterlösningar (patterns).

Kursen omfattar även en grundlig genomgång av J2EE-arkitektur. Uppbyggnad av flerskiktsarkitektur ingår, där vi går igenom servlets, JSP, EJB samt JDBC.

I kursen lär man ut användning av Application Server för att hantera säkerhet, transaktionshantering, poolning och caching-frågor. Skalbarhet,
transaktionshantering, object-relational mapping (ORM) är andra viktiga inslag.

I utbildningen som helhet är affärssystem (ERP) ett centralt inslag.

Software Process Improvement (SPI) för att uppnå god kvalitet på mjukvara, samt paradigm och standarder för SPI (CMMI, ISO etc.) kommer att behandlas under kursen. Även processen att leverera IS/IT-tjänster till en verksamhet, och hur detta kan organiseras och bedömas (IS/IT Governance) ingår.

Kursen innehåller ett stort praktikfall som omfattar hela terminen, och som byggs på allt eftersom de olika nödvändiga momenten inhämtas via kursens olika moduler.

Kursansvarig

Mats Svensson

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för informatik

Besöksadress
Ole Römers väg 6, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 80 19

http://www.ics.lu.se

Viktoria Svenby

Studievägledare

+46 46 222 80 25

viktoria [dot] svenby [at] ics [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt avklarade kurser motsvarande SYSA21 Informatik: Introduktion till informationssystem, 1-30 hp, SYSB13 Informationssystem: IS- och verksamhetsutveckling, 31-60 hp.

 

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 20%, Högskoleprov 10% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 70%.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

15 januari 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Informatik: IT-arkitektur och mjukvarusystem är 50 000 SEK.