Informatik: IT-arkitektur och mjukvarusystem
Kurs 30 högskolepoäng
Beskrivning
Kursen har ett starkt fokus på användning av modern teknologi för att lära ut grundläggande centrala principer kopplade till mjukvaruutveckling, såsom komponentorienterad utveckling, webb-teknologier och teknologier för integration av system såsom Webbtjänster.
Moln-arkitektur (cloud) spelar en viktig roll i kursen och du lär dig att arbeta i och bygga lösningar för molnplattformen Microsoft Azure.
Under kursen lär du dig även att använda AI-baserade verktyg som stöd i systemutvecklingsprocessen för att bygga applikationer och webbtjänster. Programspråk och teknologier inom .NET Framework (till exempel C#, ADO.NET, ADO.NET Entity Framework, ASP.NET) och J2EE förekommer i stor omfattning.
På kursen tas också begreppen mjukvarukvalitet och olika kvalitetsegenskaper upp, samt testning. En viktig del ägnas åt att designa och utveckla webbtjänster med hjälp av olika programmeringsspråk.
Kursen innehåller ett flertal olika moment för att lära ut webbteknologi, Webbtjänst-arkitektur, XML, JSON, REST, och SOAP m.fl. och innefattar även flertalet mönsterlösningar (patterns).
Kursen omfattar även en grundlig genomgång av J2EE-arkitektur. Uppbyggnad av flerskiktsarkitektur ingår, där vi går igenom servlets, JSP, EJB samt JDBC.
I kursen lär man ut användning av Application Server för att hantera säkerhet, transaktionshantering, poolning och caching-frågor. Skalbarhet,
transaktionshantering, object-relational mapping (ORM) är andra viktiga inslag.
I utbildningen som helhet är affärssystem (ERP) ett centralt inslag.
Software Process Improvement (SPI) för att uppnå god kvalitet på mjukvara, samt paradigm och standarder för SPI (CMMI, ISO etc.) kommer att behandlas under kursen. Även processen att leverera IS/IT-tjänster till en verksamhet, och hur detta kan organiseras och bedömas (IS/IT Governance) ingår.
Kursen innehåller ett stort praktikfall som omfattar hela terminen, och som byggs på allt eftersom de olika nödvändiga momenten inhämtas via kursens olika moduler.
Kursplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Institutionen för informatik
Besöksadress
Ole Römers väg 6, 223 63 Lund
Postadress
Box 7080, 220 07 Lund
+46 46 222 80 19
Viktoria Svenby
Studievägledare
+46 46 222 80 25
viktoria [dot] svenby [at] ics [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet samt avklarade kurser motsvarande SYSA21 Informatik: Introduktion till informationssystem, 1-30 hp, SYSB13 Informationssystem: IS- och verksamhetsutveckling, 31-60 hp.
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
15 januari 2024 - 2 juni 2024
Ansökan
Sista ansökningsdag 2023-10-16
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Informatik: IT-arkitektur och mjukvarusystem är 50 000 SEK.