Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Arkitekten: Gustav Fagerström

”Be inte om lov – bara gör! Sen kan du be om ursäkt”
Gustav Fagerström är utbildad arkitekt och jobbar som senior teknisk designer på företaget BuroHappold i New York. Han arbetar i gränslandet mellan arkitektur, teknik och datavetenskap.

Vad jobbar du med i dag?

Min titel är ”Associate, Technical Designer and Computational Modeling Team Leader” och jag  arbetar sedan drygt tre år för brittiska BuroHappold Engineering i New York. Jag leder gruppen som utvecklar digitala design-och analysverktyg för vår verksamhet inom ingenjörskonst. Det kan röra sig om allt från parametrisk modellering av geometriskt komplexa strukturer, konceptuell utvärdering av energieffektivitet i byggnadsskal till måttsydda metoder för att förflytta analysdata till annan mjukvara som t.ex. används för projektkoordinering och ritningsproduktion.

Visste du vad du ville bli när du sökte till universitetet?
Inte alls. Jag ville egentligen läsa bioteknik men detta fanns inte i Lund. Med tanke på mina senare utsprång i världen kanske det låter märkligt, men då kändes det helt naturligt att välja inriktning och därmed framtida karriär efter vad som låg 15 minuter uppför Sölvegatan i Lund där jag redan bodde, snarare än att välja ämne och sedan flytta på sig därefter. Så till slut blev det arkitektur på LTH.

Hur gjorde du för att få jobb i USA?
Jag kände ett par personer på företaget som jag jobbar på sedan tidigare från konferenser och liknande och hade även jobbat med mina nuvarande ingenjörskollegor då jag jobbade som arkitekt i Amsterdam. Jag skickade ett CV på chans och blev uppringd på gatan i Amsterdam ett par veckor senare, deras första fråga till mig var: "You do know this is the New York office, right?".  Jag flög över för en intervju och blev erbjuden anställning, sedan tog det över sex månader att få visum ordnat och faktiskt börja jobba.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Det beror på hur man räknar. Jag praktiserade på Metro Arkitekter i Malmö under mitt sista år i Lund, vilket avslutades i och med att jag flyttade till London för att påbörja mitt examensarbete. Där jobbade jag deltid under exjobbet först på en liten firma och sedan på storkontoret Kohn Pedersen Fox där jag också blev kvar i nästan tre år  efter examen. Därefter två år i Amsterdam på UNStudio och sedan New York. Så jag antar att tekniskt sett är jag fortfarande på mitt andra riktiga jobb efter examen.


Hur ser en dag på jobbet ut för dig?
Intensiv och tekniskt krävande, vilket passar mig bra. Jag sökte mig till ingenjörssidan eftersom jag alltid var mer intresserad av teknik än av formgivning och traditionellt arkitektarbete i allmänhet. En typisk dag är hektisk och inte sällan kaotisk. I och med att ingenjörer i USA och på många andra ställen agerar konsult till arkitekten, jobbar vi på deras, låt säga, tidsoptimistiska kommando. Därutöver är det inte ovanligt att vi jobbar på 5-10 projekt parallellt, vilket även det borgar för mycket jonglering och krockande behov.

Har du haft nytta av din utbildning?
Ja – såtillvida att den exponerade mig för idéer och koncept som jag inte tror jag annars hade råkat på inom något annat område, och som har lett mig dit där jag befinner mig i dag. Arkitektutbildningen tränar en i ett brett – horisontellt om man så vill – synsätt som är användbart för att tackla många typer av problem. Den tekniska nivån på LTH kan vara hög för den som vill, dock är (var) detta inte ett allomfattande krav. Mycket fokus låg på konstnärlig träning, "bild och form", vilket jag ser som marginellt relevant för vad arkitektyrket faktiskt innebär.


Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Problemlösning som leder till konkreta objekt. Den enorma bredden i skala som det innebär att skapa byggd miljö, koncept på stadsnivå ner till konstruktionsdetaljer, och hur dessa har gemensamma nämnare. Att detta påminner om hur digital information (binär kod eller DNA, exempelvis) är "skal-lös" är det som fascinerar mig allra mest.

Vad gör du om 5 till 10 år?
Jag undervisar för närvarande vid VirginiaTech som gästprofessor och som konsult vid PennDesign, så detta är en verksamhet som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Jag inbillar mig att jag om tio år fortfarande gör det, samt arbetar med någon form av tekniska digitala lösningar för byggnation inom en för industrin ännu obeprövad organisationsmodell.Jag är även just nu rätt såld på idén om "tiny houses" (juridiskt liknande svenska friggeboden; en yta/volym som kan uppföras utan bygglov och i vissa fall även förflyttas på släp) och hur dessa kan byggas som passivhus och även vara självförsörjande av energi genom t.ex. solceller.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet?
Vad som än varit eller inte varit innehållet i din utbildning, låt inte det begränsa din idévärld ifråga om vad som är möjligt. Framtiden är interdisciplinär. Fråga inte om lov utan bara gör och be sedan eventuellt om ursäkt.

Fakta: Gustav Fagerström

Porträttbild på Gustav Fagerström i svartvitt
Gustav Fagerström

Född: 1979

Kommer från: Uppsala

Bor nu: New York

Jobbar som: Associate, Technical Designer and Computational Modeling Team Leader på BuroHappold Engineering

Utbildning: Arkitektur 2000-2007, Matematik 20 poäng 1999-2000, Musikvetenskap 40 poäng 1998-1999
Läs mer om arkitektutbildingen

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen