Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Civilingenjören: Beatrice Yang

"Sidospåren i livet ger oss vår egen personliga stil"
Beatrice Yang arbetar på ett läkemedelsföretag i Köpenhamn. Hennes ambition under studietiden var att få arbeta med människor för människor, med hopp om att den lilla människan också kan göra en skillnad för mänskligheten. Beatrice trivs med sitt arbete och ser sig själv arbeta kvar i samma organisation om fem års tid, men kanske någon annanstans i världen.


Visste du vad du ville bli när du sökte till Lunds universitet?
Nej. Det enda jag visste var att jag inte visste vad jag ville bli. Därför strävade jag efter att hålla många dörrar öppna och samtidigt krydda min utbildning med spännande element, såsom utlandsstudier. Jag visste dock att jag ville arbeta inom Health Care och Life Science.

Vad har du studerat?
Civilingenjör i bioteknik, läkemedelsinriktningen. Mellan 2003 och 2009 studerade jag, med ett sabbatsår 2007 då jag pluggade språk och arbetade. Först i Guanzhou i Kina och därefter i Barcelona i Spanien.

Förstod du vad du kunde jobba med, efter avslutad utbildning, när du påbörjade utbildningen?
Nej, och ovissheten om vart en ingenjörsutbildning kunde föra mig i arbetslivet hängde kvar ett bra tag. Jag blev inte av med den förrän jag kom ut i arbetslivet. Under studieåren överkom jag ovissheten tack vare den betryggande tanken om att civilingenjörsutbildningen är en bred utbildning.

Ändrade du dig under utbildningens gång?
Innan jag började på ingenjörsutbildningen kom jag in på läkarutbildningen i Lund och under de tidiga studieåren på ingenjörsutbildningen funderade jag flera gånger på om det var rätt val. Men trots att läkaryrket uppfyllde min ”göra-skillnad-för-mänskligheten”-kvot så övervägde det inte det faktum att jag kände mig låst vid tanken om ett väldigt definierat och specifikt yrke. Så därmed blev jag kvar på utbildningen.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Jag skrev mitt exjobb på avdelningen för kliniska vetenskaper på Lunds universitets diabetescenter och blev därefter erbjuden ett forskarstipendium med efterföljande doktorandtjänst. Jag hade inte planerat en karriär inom akademin, men trivdes bra med gruppen, hade en bra handledare och det gick bra för mina forskningsprojekt, så jag accepterade doktorandtjänsten.

Efter ett år fick jag möjlighet att åka till Sierra Leone i Afrika och arbeta fyra månader för Coca Cola på deras QC laboratorium. Det gav mig ovärderliga erfarenheter.

Efter ytterligare ett år på forskarutbildningen kom jag att tala med en bekant, som arbetade för Novo Nordisk, på en fest. Han berättade om Novo Nordisks populära två-åriga internationella traineeprogram, med jobbrotationer i olika delar av organisationen samt en längre vistelse i utlandet. Jag tyckte mig inte ha något att förlora och skickade därför iväg en ansökan och blev antagen.

Trots att det var ett drömjobb var det svårt att tacka ja omedelbart eftersom jag var inställd på ytterligare två års forskarutbildning för att uppnå min doktorsgrad. Men jag följde magkänslan och tackade ja.

Vad gör du idag på jobbet?
Just nu arbetar jag inom Life Cycle management, vilket betyder att vi tittar på hur man kan vidareutveckla och expandera den strategiska hanteringen av våra Insulinprodukter som redan är på marknaden.

Mer specifikt, så arbetar jag på projekt där vi startar upp produktion av insulinprodukter i nya fabriker, runt om i världen. Detta kräver godkännande från myndigheter i alla länder där vi har våra produkter på marknaden. Vi skickar in ansökningar där vi beskriver våra produkter, hur vi producerar dem (den biotekniska processen) och där vi svarar på frågor eller nationella krav som myndigheterna eventuellt har.

Som en ex-trainee är jag också involverad i rekryteringen av nya trainees, vilket är väldigt givande då traineeprogrammet har sökande från hela världen.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Samarbetet med människor. Jag sitter på ett huvudkontor och koordinerar med alla våra dotterbolag runt om i världen. Mitt personliga intresse och tidigare erfarenhet av arbete med folk från andra kulturer har varit fördelaktigt och användbart.

Dessutom är känslan att jag gör en skillnad för våra kunder (patienter) otroligt viktig och motiverande.

Vad gör du om 5 år?
Är förhoppningsvis ”Line manager” och del av en inspirerande ledargrupp som sätter nya standarder och bidrar till nyskapande och innovativa lösningar för den globala verksamheten. Geografiskt bor jag inte nödvändigtvis i Skandinavien, utan det beror på vart vinden fört mig.

Har du haft nytta av din utbildning?
Ja, absolut! Min filosofi är att all kunskap är värdefull, oavsett om det är direkt applicerbart på ens dagliga arbete eller inte. Det är sidospåren i livet som ger oss vår egna personliga stil, vidgar våra horisonter och ger oss unika idéer och infallsvinklar.

Om du skulle välja utbildning idag, hade du valt samma?
Eftersom jag alltid haft siktet inställt på att komma ut i industrin (och inte akademin) så hade jag förmodligen fortfarande valt en civilingenjörsutbildning. Eventuellt hade jag satsat på Industriell ekonomi istället. Huvudsakligen hade jag velat komplettera med fler ledarskaps- och ekonomikurser.

Har du haft nytta av dina kontakter från studietiden?
Ja, det tycker jag, både socialt och professionellt. Jag låter mig inspireras av mina studiekamraters livshistorier, yrkeserfarenheter och insikter om områden båda inom och utanför min egen bransch.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet?

  • Var nyfiken!
  • Utveckla och underhåll ditt nätverk!
  • Se utmaningarna du möter som möjligheter!

Intervjun genomfördes november 2013.

Fakta: Beatrice Yang

Beatrice är klädd i kostym och står med armarna i kors och ler in i kameran.

Född: 1984

Kommer från: Malmö

Utbildning: Civilingenjör inom bioteknik, läkemedelsinriktningen

Bor nu: Köpenhamn

Jobbar som: Regulatory Affairs Professional inom läkemedelsindustrin

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen