Key account managern: Helene Zellbi

”Utbildningen är din inträdesbiljett till arbetslivet”
När Helene Zellbi började studera hade hon ingen aning om vad hon skulle bli. Målet var främst att skaffa sig en bra utbildning. Hon tog sin civilingenjörsexamen från Lunds universitet 1998. Nu jobbar hon som Key Account Manager och säljer värmeväxlare och skapar relationer.

Förstod du vad du skulle kunna jobba med efter avslutad utbildning, när du började utbildningen?
Nej, det förstod jag inte. Jag kunde inte se vilken position jag skulle kunna få eller vad jag skulle göra. Däremot så visste jag att det skulle finnas en hel del jobb när jag var färdigutbildad.

Visste du vad du ville bli när du sökte till Lunds universitet?
Nej, jag hade ingen aning om vad jag ville bli. Men det var viktigt för mig att få ett jobb och då gällde det att skaffa sig en bra utbildning.

Har du fortfarande kontakt med dina kursare?
Ja, en del av mina kursare har jag fortfarande kontakt med, bland annat via LinkedIn. För två år sedan hade vi en återträff, dit 15 procent av alla kursare (M93) kom. Det var riktigt roligt!

Har du haft nytta av dina kontakter från studietiden?
Vad gäller att skaffa jobb har jag fixat det själv. I övrigt har mina kontakter från universitetet och jag haft nytta av varandra genom att vi diskuterar ämnen som rör vårt kunskapsområde. Bland annat ringer en gammal kursare mig ibland och frågar om råd, vilket jag uppskattar.

Är du med i något alumninätverk?
Jag är med i LTH Alumni, men har också tänkt gå med i Lunds universitets alumninätverk.

Vad gör du i dag på jobbet?
Jag arbetar med B2B, business to business, och är Key Account Manager. Jag jobbar alltså som säljare till stora kunder och har ansvar för Sverige, Storbritannien, Irland, Danmark, Norge, Finland och Polen. Jag skapar relationer, säljer värmeväxlare, försöker få nys om nya projekt med mera.

Har du haft nytta av din utbildning?
Definitivt har jag det. När jag är ute hos kunder som ska bygga upp olika system kommer mina kunskaper till stor användning. Med min breda kompetens behöver de min hjälp och det är lättare för mig att hitta lösningar på deras problem. Tidigare jobbade jag som produktchef, vilket hade en mer direkt koppling till min utbildning.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Jag vet aldrig vad min dag ska innehålla och det uppskattar jag verkligen. Jag gillar problemlösning och att hjälpa kunderna.

Vad gör du om 5 år?
It goes as it comes! Jag blir uttråkad när jag kan ett jobb för bra. Jag vill ständigt ha nya utmaningar, men vill inte planera min framtid. Det viktigaste är att jag hela tiden lär mig nya saker och får nya utmaningar.

Om du skulle välja utbildning i dag, hade du valt samma?
Nej, faktiskt inte. Jag skulle ha valt att satsa på idrott och hälsa istället. Idrott är min stora passion i livet.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet?
Tro inte att du är färdiglärd nu. Utbildningen är din inträdesbiljett till arbetslivet – sedan börjar resan. Du måste tycka att det är kul att lära nytt – jag lär mig nytt varje dag. Se det som att din plattform är klar och att det nu är dags att börja bygga.

Intervjun genomfördes februari 2013.

Namn: Helene Zellbi

Kommer från: Helsingborg

Bor: Löddeköpinge

Jobbar som: Key account manager, inom kyl- och värmeindustrin

Utbildning: Civilingenjörsprogrammet, inriktning maskinteknik. Vägen dit var inte spikrak utan Helene började sina studier i Lund med kurser i praktisk filosofi, litteraturvetenskap och tre terminer ADB. Efter att ha läst tekniskt basår blev hon antagen på civilingenjörsprogrammet (M 93:a).