Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Felicia Seemann, doktorand & civilingenjör

”Ibland känns det lite som att vara en konstnär”
Felicia Seemann tog examen från Lunds universitet 2013 och är i dag forskarstuderande i Hjärt-MR-gruppen på Skånes universitetssjukhus i Lund. Inom MR-tekniken (magnetisk resonanstomografi) används magnetfält för att ta medicinska bilder av kroppen.

– Jag extraherar data från bilderna, som jag sedan applicerar på matematiska modeller, säger Felicia, som sysslar med MR-bilder av hjärtat.

Modellerna simulerar hur ett hjärta beter sig i olika situationer. Det blir en hjälp för läkarna när de ska diagnosticera och bestämma behandling. 

”Ett kreativt arbete”

Hennes arbetsgrupp består av ett 30-tal läkare, ingenjörer, sjukgymnaster, biomedicinska analytiker och MR-fysiker.

 Vi är en stor grupp, med många olika yrkesområden. Som en röd tråd genom allas arbete går hjärtat. Alla vinner på samarbetet. Jag får kunskap om hjärtats funktioner av läkarna, och mitt arbete hjälper dem att analysera hjärtats funktion, säger hon och fortsätter:

– Det är ett kreativt arbete. Ibland känns det lite som att vara en konstnär; jag tittar på bilder, tolkar och letar inspiration. Det finns inte alltid tydliga svar eller riktlinjer att arbeta efter – det måste jag mejsla fram själv. Det är ingenting som är gjort tidigare, säger hon.

Kontakten med Hjärt-MR-gruppen fick hon redan när hon skrev sitt examensarbete.

 Då skrev jag en algoritm som automatiskt detekterar hjärtinfarkter i MR-bilder. Tidigare fick läkarna själva hitta och rita ut kanterna på infarkten i bilderna.

Algoritmen ingår nu i en mjukvara för medicinsk bildanalys som forskargruppen har tagit fram. Den används både av forskare och ute på sjukhus.

 Det är precis så jag vill jobba med matematik. Tillämpat, och med relativt direkta och konkreta resultat av det jag räknar på. Med hjälp av matematik delar jag in ett stort problem i mindre delar, som jag löser var och en för sig, och sedan pusslar ihop till en helhet, säger hon.

Jobbade som teknikkonsult

Direkt efter examen från civilingenjörsutbildningen i teknisk matematik arbetade Felicia som teknikkonsult i Köpenhamn. Det blev ett år, sedan blev hon forskarstuderande.

 Då arbetade jag främst med projektledning, och allt runt omkring ett IT-projekt. Inte det tekniska.

Även om hon ganska fort kände att det inte riktigt passade henne, ångrar hon inte att hon testade på det.

 Jag lärde mig mycket om mig själv! Inte minst att det är den tekniska kärnan av något som jag vill jobba med.

Nu satsar hon på en forskarkarriär, något som går att göra både inom akademin och näringslivet.

 Alla projekt vi gör i gruppen har medicinska frågeställningar. Det är spännande att vårt arbete är så direkt kopplat till verklighetens behov.

Intervjun genomfördes i september 2015.

Felicia Seemann är doktorand vid Lunds universitet. Bild.

Namn: Felicia Seemann

Född: 1989

Började studera i Lund: Läste sin första termin hösten 2007.

Utbildning: Tog examen från civilingenjörsutbildningen i teknisk matematik 2013. Påbörjade ett år senare forskarutbildningen som doktorand vid Hjärt-MR-gruppen på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Ursprungligen från: Uppvuxen i Stockholm samt i Fortaleza, Brasilien

Bor: I Lund

Forskarutbildning – så fungerar det

Forskarutbildningen omfattar 240 högskolepoäng, vilket motsvarar fyra års heltidsstudier. I praktiken kan det ofta ta lite längre tid. Du har alltid läst några år vid universitetet eller högskolan och tagit en examen, innan du kan söka till forskarutbildningen. Platserna på doktorandutbildningarna utlyses via universitetets tjänst för lediga jobb.

Som forskarstuderande kallas du doktorand och din utbildning avslutas med en vetenskaplig avhandling, doktorsavhandlingen.

Som doktorand har du alltid minst två handledare som vägleder dig genom utbildningen. En av dem utses till din huvudhandledare. De flesta doktorander har någon form av anställning på institutionen. Ofta ingår det i tjänsten att undervisa studenter på grundutbildningen.

I forskarutbildningen ingår dels läskurser, dels arbete med avhandlingen och samarbete med handledaren. Hur utbildningen är upplagd och vilka krav som ställs skiljer sig till viss del mellan olika fakulteter och ämnen.

Läs mer om utbildning på forskarnivå vid Lunds universitet

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen