Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Johan Jönsson, Universitetslektor

”Utan praktisk erfarenhet blir man inte en så bra ingenjörer som man skulle kunna bli”
I ett av de största labben på LTH, Lunds tekniska högskola, håller Johan till. En spännande arbetsplats där det konstrueras och planeras, byggs och rivs, mäts och vägs.

Vad läste du när du studerade vid Lunds universitet?
Efter att jag läst två år vid Malmö högskola till högskoleingenjör läste jag till civilingenjör, under tre och ett halvt år, vid Lunds universitet. Jag tyckte att det var roligt och intressant att studera till ingenjör. Intresset fick verkligen fart under min Malmötid.

Vad jobbar du med i dag?
Jag jobbar 50 procent vid Lunds universitet med undervisning och forskning. Som universitetslektor undervisar jag 20 procent och kan ägna mig åt forskning och externa uppdrag med 30 procent. Resten av tiden arbetar jag som byggnadskonstruktör, vilket innebär beräkningar och ritarbete.

Visste du vad du ville bli när du sökte till universitetet?
Mitt intresse för att bygga har funnits med mig hela livet. Att konstruera och bygga är något som jag ständigt håller på med, både privat och i arbetslivet. Som exempel, huset som jag och min familj bor i har jag själv byggt.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Efter utbildningen fortsatte jag som doktorand och har sedan dess varit knuten till universitetet.

Hur ser en dag på jobbet ut för dig?
Det händer väldigt mycket i mitt dagliga arbete. Jag undervisar, har olika forskningsprojekt igång, arbetar med byggprojektering, utför försök åt externa uppdragsgivare och skadeutredningar.

Jag är en av tre personer i Sverige som arbetar med murat byggande i akademien. Vi har nyligen reviderat en bok och därefter åkt runt i Sverige och kört en del föreläsningar för företag.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Blandningen av olika saker som jag får möjlighet att göra är det bästa med mitt jobb. Tillämpad forskning är det som jag tycker är mest stimulerande samtidigt som det kan vara väldigt krävande. Teori och praktik är två vitt skilda områden och detta blir väldigt uppenbart och upplysande vid praktiska försök.

Vad gör du om fem-tio år?
Likadant som nu. Jag trivs.

Vem kan doktorera?
Det kan du göra även om du är som jag, ”lite halvdum”, bara du har ett intresse för ämnet och verkligen ger dig tusan på att genomföra det. Det handlar mycket om karaktär.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet eller studenter som ska välja väg?
Lär dig så mycket som möjligt genom praktik. Ligger det inte för dig att bygga eller konstruera olika saker, så tvinga dig själv att göra det ändå. Eftersom inte universitet bidrar med denna typ av kunskap är det viktigt att bl.a. utnyttja sommarledigheten på byggarbetsplats. Utan praktisk erfarenhet blir man inte en så bra ingenjörer som man skulle kunna vara. Att intressera sig för ämnet är givetvis en förutsättning för att lyckas.

Bild på johan

Namn: Johan Jönsson

Född: 1970

Kommer från: Löddeköpinge

Bor nu: Hög

Titel: Universitetslektor och konsult som byggnadskonstruktör

Arbetsplats: Lunds universitet

Examen: Färdig civilingenjör 1999 och disputerade 2005

Gå med i alumninätverket

Alumninätverket är ett professionellt och socialt nätverk för alla som har läst vid Lunds universitet. Genom nätverket kan du lättare behålla dina kontakter från studietiden och utveckla nya. Över 30 000 tidigare studenter har gått med i nätverket – gör det du med!

Mer om alumninätverket

Registrera dig som alumn

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen