Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Praktisk kunskapsteori för matematik

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Forskningsresultat publiceras vanligen genom publikationer - huvudsakligen monografier och så kallade “papers” - och deras kvalitet bedöms av “granskningsrapporter”. Men vad är egentligen en bra publikation? Och vad är en bra granskningsrapport? Är detta sätt att bedöma forskning “objektivt”? Är det lättare för en del forskare att nå framgång än för andra? I denna kurs fördjupar vi oss i dessa frågor och andra “kafferums” ämnen. Det är en textbaserad kurs på gränsen mellan matematik, vetenskapsfilosofi och forskningspolitik, som bygger på vetenskapliga publikationer inom dessa fält. När vi väl utrustat oss med lämpliga verktyg och bakgrundskunskaper, kommer vi att läsa forskningsartiklar från olika områden. Dessa kommer att föra oss närmre till de “stora frågorna”: vad är “bevis”? Vad är “vetenskaplig objektivitet” – och vad är “vetenskap”, i slutändan? Inom individuella projekt kan kursdeltagarna utforska dessa frågeställningar utgående från ett exempel och sedan presentera sina resultat för övriga kursdeltagare i slutet av kursen. Varning: Detta är inte en kurs om forskningsetik eller om kommunikation av vetenskap. Den är inte lätt, eftersom det huvudsakliga arbetet består av noggranna studier av forskningsartiklar, förberedda på egen hand och diskuterade gemensamt under träffarna. Det krävs inte att man studerat filosofi eller samhällsvetenskap men det krävs att man är öppen för nya idéer och villig att möta tekniker från andra vetenskapsgrenar än sin egen. Dessutom förutsätter en del exempel i artiklarna som studeras att man har kunskaper i matematik och fysik.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Kursansvarig

Carina Geldhauser

E-post: Carina [dot] Geldhauser [at] math [dot] lth [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

90 hp i vilka ska ingå avslutade kurser motsvarande FMAF01 Matematik – Funktionsteori, FMAN55 Kontinuerliga system, FMSF80 Matematisk statistik, allmän kurs och EITF85 Elektromagnetisk fältteori. Engelska 6.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2023

Dagtid Lund, deltid 25%

På engelska

Studieperiod

16 januari 2023 - 2 juni 2023

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Praktisk kunskapsteori för matematik är 18 125 SEK.