Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här
Studenter på livsmedelsteknik gör en laboration. Foto.

Livsmedelsteknisk högskoleutbildning

Program 120 högskolepoäng2 årHögskoleexamen

Livsmedelsteknisk högskoleutbildning vid LTH, Lunds universitet är unik i Sverige. Utbildningen bygger på tidigare yrkeserfarenheter från arbete med livsmedel och kompletteras här med teoretiska studier. Här får du kunskap om vad som påverkar matens kvalitet under hela kedjan från råvara till slutlig produkt. Utbildningen fokuserar mycket på processteknik för livsmedelsproduktion, allt ifrån ugnar i storhushåll till den största infrysningsutrustningen i livsmedelsindustrin.

UTBILDNINGEN
Samhället behöver personer med stort kunnande om mat och livsmedel. Du som redan jobbar någonstans i livsmedelskedjan har här möjligheter att utvecklas och förbättra din arbetssituation, samtidigt som du kan bidra till utveckling och förbättring av framtidens mat. Din uppgift efter utbildningen blir att optimera produktionen med hjälp av dagens teknik samt efterfråga ny teknik. På så sätt får du vara med och driva teknikutvecklingen framåt.

Bra mat ska vara god, säker, näringsriktig och miljövänlig. Alla processer och utrustningar inom livsmedelshantering påverkar matens kvalitet men även miljö och klimat, t ex svinn, hållbarhet och energiförbrukning. Kurser som ingår i utbildningen är t ex livsmedelsteknik, livsmedelskemi, mikrobiologi, näringslära, råvarukunskap, produktutveckling och livsmedelskedjan. Utbildningen omfattar fyra terminer. De teoretiska studierna varvas med laborationer, projektarbeten och studiebesök.

FRAMTIDEN
Utbildningen ger möjligheter att söka mer kvalificerade jobb inom hela livsmedelssektorn, jobb som ger högre lön och bättre arbetstider. Som livsmedelstekniker kan du arbeta som exempelvis produktionsledare, produktutvecklare, industrikonsulent, kvalitetsledare, hygienansvarig, försäljare, livsmedelsinspektör, livsmedelstekniker, kökschef, kostchef eller som egen företagare/konsult.

ERFARENHET FRÅN BRANSCHEN
För att bli antagen till utbildningen krävs grundläggande behörighet samt två års yrkesverksamhet från livsmedelsindustrin, livsmedelsbutik, storhushåll eller restaurang. Dina erfarenheter från branschen skall styrkas med intyg som visar hur länge och i vilken omfattning du arbetat. Du ska ha minst två års dokumenterad yrkesverksamhet från livsmedelsindustrin, livsmedelsbutik, storhushåll eller restaurant.

På antagning.se finns information och instruktion om hur du laddar upp rätt papper och vad som räknas som arbetsintyg. Läs informationen noga.

Ladda upp rätt papper: https://www.antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/ladda-upp...

Intyg om arbetslivserfarenhet: https://www.antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/ladda-upp...

Vänligen ladda upp dina intyg så fort som möjligt. Dock senast sista kompletteringsdag.

Mer om utbildningen hittar du på http://www.livsmedel.lth.se

Kontakt

studievägledare Görel Eriksson, gorel [dot] eriksson [at] lth [dot] lu [dot] se; programledare Maria Glantz maria [dot] glantz [at] food [dot] lth [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt två års yrkeserfarenhet från livsmedelsindustrin, livsmedelsbutik, storhushåll eller restaurang.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2019

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

2 september 2019 - 13 juni 2021

Öppen för sen anmälanAnmäl dig

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperHT 2017

Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*

Gymnasiebetyg med komplettering (BII)13,50

Högskoleprovet (HP)*

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Höstterminen 201735 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Livsmedelsteknisk högskoleutbildning är 290 000 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen