Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Cecilia Häggsgård, barnmorska

”Bland det roligaste som jag har gjort”
Cecilia Häggsgård spelade volleyboll på elitnivå, flyttade till Kanada och började därefter att plugga företagsekonomi och nationalekonomi i Lund. Men sen tog hon sig en tankeställare – var det verkligen ekonom som hon ville bli?

– Jag ångrade mig helt enkelt. Ekonomi var inte riktigt min grej. I stället frågade jag mig – vad sjutton är det jag vill göra? Svaret var att jag vill jobba med människor, säger Cecilia Häggsgård nu, flera år efteråt.

När vi träffade Cecilia första gången har hon fem veckor kvar som student. Sedan är hon färdig barnmorska. Efter att ha sadlat om från ekonomstudent till sjuksköterskestudent har hon nämligen jobbat i något år, för att sedan sätta sig på skolbänken igen. Denna gång för att bygga på sjuksköterskeutbildningen med en magisterexamen som barnmorska.

– Jag är jätteglad över att jag valde att bli sjuksköterska. Det finns så många specialutbildningar inom yrket. När jag hade en termin kvar på sjuksköterskeutbildningen så sommarjobbade jag på förlossningen i Lund. Jag blev helt såld!

Nu har Cecilia arbetat som barnmorska i snart 3,5 år.

Hur trivs du?

–Jag stormtrivs. Har tagit någon masterskurs och funderar på att ta en mastersexamen så småningom, men pluggar inte just nu.

Fantastiskt roligt med praktik

Cecilia säger att det som tilltalar henne med att jobba som barnmorska på en förlossningsavdelning är ”det friska i kombination med det akuta”. De flesta som hon möter i sitt yrke är friska och allt går som det ska. Men ibland inträffar något snabbt och akut och adrenalinet stiger.

– Jag tycker om att komma till jobbet och inte veta vad som väntar under dagen.

Cecilia har valt att jobba på förlossningen, många av hennes klasskamrater kommer att göra helt andra saker. Barnmorska är en bred utbildning där man kan jobba med allt från förlossningar och BB-vård till mödrahälsovård, gynekologi, preventivmedel med mera.

Efter avslutad utbildning väntade ett vikariat på förlossningsavdelningen i Lund på Cecilia. Då hade hon ett och ett halvt års barnmorskestudier bakom sig. Där ingår bland annat totalt sju veckors praktik på en barnmorskemottagning, en vecka på ungdomsmottagning och en 17 veckor lång praktik, i tre omgångar, på en förlossningsavdelning.

– Man måste ha hand om 50 förlossningar själv, innan man blir legitimerad. Så nu under praktiken på lasarettet i Helsingborg har jag tagit hand om 58 förlossningar.  I början av praktiken var det lite stressigt ”kommer jag hinna med 50 stycken?”. Men det gick ju bra, säger Cecilia och tillägger:

– Tempot och kraven under de tre terminerna är högt. Under praktiken tog jag 05:40-tåget från Lund till Helsingborg och det blev en del kvällar, nätter och helger, varvat med seminarier och obligatoriska föreläsningar som vi hade. Samtidigt skulle projektplanen för magisteruppsatsen lämnas in. Men det var fantastiskt roligt, bland det roligaste jag gjort i hela mitt liv! 

Barnmorskor har en ”tyst kunskap”

Hon känner sig stolt över att barnmorskeyrket har högre status i Sverige än i många andra länder. Det har hon bland annat märkt under en konferens i Litauen som hon åkte på genom utbildningen.

– I många länder är inte barnmorskeyrket lika självständigt. Sverige är unikt som har barnmorskor med förskrivningsrätt på preventivmedel till exempel. En gravid kvinna träffar bara barnmorskor under hela sin graviditet, under ultraljud och annat. Samma sak under förlossningen, där har barnmorskan en arbetsledande funktion och under normala okomplicerade förlossningar med friska gravida kvinnor är ingen läkare närvarande.

Cecilia märkte också redan under praktiken att barnmorskeyrket är högst individuellt. De allra flesta barnmorskor bär på en ”tyst kunskap” med olika vanor och tekniker som de lärt sig under årens lopp.

– De flesta jobbar väldigt olika. Under praktiken har man verkligen chansen att plocka upp olika knep från olika barnmorskor. Det gäller att ställa sig själv frågan ”hur vill jag vara och hur vill jag arbeta?” Hur ska jag vara till mitt bemötande? Snäll? Tuff? Man utvecklas verkligen som person nu, när man funderar på hur man bemöter andra människor. För det är ju verkligen ett yrke där man får en intim och nära relation till den kvinna man jobbar med under förlossningen, säger Cecilia.

Sjuksköterskeprogrammet – upplägg, behörighet, anmälan och antagning

Barnmorskeprogrammet – upplägg, behörighet, anmälan och antagning

Intervjun genomfördes i april 2012. Uppdaterad med nya uppgifter i januari 2015.

Namn: Cecilia Häggsgård

Född: 1981

Började studera i Lund: Vårterminen 2004.

Utbildning: Blev färdig sjuksköterska i januari 2008. Höstterminen 2009 påbörjade hon magisterutbildningen till barnmorska. Färdig barnmorska sommaren 2012.

Fakta: Magister- och masterexamina

På avancerad nivå finns två generella examina: magisterexamen på 60 högskolepoäng och masterexamen på 120 högskolepoäng.

För att kunna ta ut en masterexamen krävs 120 högskolepoäng (två års heltidsstudier) på avancerad nivå. Masterutbildningen blir då en påbyggnad efter kandidatexamen, vilken motsvarar 180 högskolepoäng. Examensformen infördes som en konsekvens av Bolognaprocessen. Tidigare var magisterexamen den vanligare formen i Sverige, med tre års studier på grundnivå och ett år på avancerad nivå.

Läs mer om examen på avancerad nivå på uhr.se

Ett genomgånget barnmorskeprogram motsvarar nivån för magisterexamen. Kurserna på avancerad nivå och det självständiga arbetet kan också ingå som en del av en masterexamen.

Läs mer om barnmorskeprogrammet här

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen