Logopedprogrammet
Program 240 högskolepoäng · 4 år · Logopedexamen

Beskrivning
Vill du läsa om typisk och avvikande kommunikation i skärningspunkten mellan medicin, psykologi och lingvistik? På logopedprogrammet får du fokusera på språk, tal, röst och sväljningsfunktion hos barn och vuxna.
Kommunikation mellan människor är en central del av livet. Både språklig och kommunikativ förmåga samt en välfungerande förmåga att svälja undan mat och dryck är avgörande för vår delaktighet i samhället. Logopeder är specialister på språk, tal, röst och sväljning. De arbetar med olika aspekter av kommunikation, både den typiska utvecklingen men främst den som av någon anledning inte fungerar tillfredsställande.
Programmet är tvärvetenskapligt och förutom logopedi läser du även medicin, psykologi, lingvistik och fonetik. Utbildningen utgår från ett studentaktivt lärande och består även av en praktiskt klinisk del, så kallad verksamhetsförlagd utbildning, där du får prova på några av logopedens verksamhetsområden. På logopedprogrammet i Lund varvas teori och praktik i alla kurser från termin 3 till termin 7. Efter programmet kommer du att vara väl rustad inför ditt framtida yrkesliv.
Programmets innehåll
Termin 1-2
Under de två första terminerna läser du först en introduktionskurs i ämnet logopedi. Därefter får du läsa kurser i psykologi, lingvistik, fonetik, anatomi och kommunikation. Inom ramen för kliniska färdigheter får du bland annat auskultera och se hur logopeder arbetar inom olika fält, träna din egen röst i grupp samt utveckla din förmåga att läsa och sammanfatta vetenskapliga artiklar.
Termin 3-4
Under termin 3 och 4 läser du grundläggande och fördjupad barnlogopedi. Du kommer även att få läsa kurser om barns typiska språk- och kommunikationsutveckling, barnmedicin, habilitering i ett livsloppsperspektiv samt bekanta dig med vetenskaplig metod. Du fortsätter utveckla såväl teoretiska som kliniska färdigheter då kurserna löper parallellt vilket gynnar din djupinlärning.
Termin 5-6
Under termin 5 kommer du att få fördjupade kunskaper i medicin, speciellt neurologi, samt kunskap om kommunikation och sväljningsfunktion vid förvärvade skador. På termin 6 är röst och talflyt i fokus. Parallellt löper kliniska kurser.
Termin 7-8
Under sista året fördjupar du ditt vetenskapliga kunnande. Under termin 7 kan du själv välja att fördjupa dig inom olika områden genom den valbara kursen. Komplexa språkliga färdigheter, bland annat läs- och skrivförmåga, är det logopediska område som är i fokus.
Utbildningsplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Studievägledare
Sandra Hellvard
Telefon: +46 46-222 04 76
E-post: sandra [dot] hellvard [at] med [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Ditt utbildningstillfälle från antagning.se
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
29 augusti 2022 - 7 juni 2026
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2021 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 14,74 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | 17,56 |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | 0,50 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2021 - 40 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Logopedprogrammet är 560 000 SEK.
Karriär
Arbetsmarknadsprognos
Var kan jag arbeta?
Logopeder kan bland annat arbeta inom sjukvård, habilitering, skolverksamhet, undervisning och forskning.
Vad kan jag arbeta med?
Som logoped kan du arbeta med olika aspekter av kommunikation, både den typiska utvecklingen men även den som av någon anledning inte fungerar tillfredsställande.