Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Därför valde jag logopedi

Kajsa Carlsson som läser till logoped. Foto.

Hur gick du tillväga när du valde studier?

Som många andra så valde jag efter intresse. Kombinationen av att kunna hjälpa andra och samtidigt kunna jobba med kommunikation var något som lockade. Anledningen till att det blev just i Lund berodde på universitetets höga standard och att studentlivet i Lund har mycket att erbjuda.

Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet? Vad i så fall?

Jag skulle säga att den största skillnaden mot gymnasiet är att man endast läser en kurs i taget istället för flera samtidigt.

Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?

Det roligaste har varit att auskultera inom olika logopediska fält. Vi har fått träffa yrkesverksamma logopeder och se hur en typisk arbetsdag kan se ut. Det har varit ett kul sätt att lära sig på och framförallt motiverande då man får se in i sin ”framtid” som logoped.

Vad har varit tuffast?

Jag skulle säga att det var som tuffast precis i början på utbildningen. Det var mycket litteratur att läsa och man hade dessutom inte hittat sin studieteknik. Man lär sig dock efter hand så det är inget man behöver oroa sig för.

Skulle du göra något annorlunda i dag om du var ny student nu, men med den kunskap du har nu?

Jag skulle vänta med att köpa kurslitteraturen till kursstart. Det är många böcker som man inte behöver och genom att vänta kan man spara några hundralappar. En hel del litteratur finns också att låna på biblioteket.

Hur hittade du din bostad?

Jag bodde sedan tidigare i en lägenhet i Malmö och valde att bo kvar där även när jag började plugga. Det tar bara 10 min med tåg mellan Lund och Malmö så det går smidigt att pendla.

Hur ser en vanlig dag ut? Hur är studierna upplagda?

Det ser lite olika ut beroende på vad vi läser för kurs. Hittills har vi haft föreläsningar ungefär 3 dagar i veckan. De andra dagarna går åt till att läsa kurslitteratur och göra andra förberedelser inför föreläsningarna. Planerar man sina studier så finns det också tid till avkoppling.

Vad siktar du på att jobba med?

I framtiden hade det varit roligt att jobba på en logopedmottagning för barn och ungdomar. Jag tycker dock att de mesta inom yrket verkar intressant så jag hinner säkert ändra mig flera gånger till.

Fakta

Namn: Kajsa Karlsson

Född: 1997

Kommer från: Växjö

Bor: i Malmö

Utbildning: Logopedprogrammet

Började studera i Lund:  HT 2018

Förväntad examen: VT 2022

 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen