Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Liza, biomedicinprogrammet

Liza har alltid velat hjälpa så många människor som möjligt som lider utav sjukdomar. Detta är något hon känner att hon kommer ha möjlighet att göra som biomedicinare.

Biomedicinstudenten Liza står i labbrock i ett laboratorium

Hur gick du tillväga när du valde studier?
Under tvåan på gymnasiet så var jag helt säker på att jag skulle välja Läkarprogrammet. Vad jag då inte visste var att det fanns så mycket annat man kunde söka in till efter Naturvetenskapsprogrammet. Min dåvarande biologilärare introducerade klassen till olika program/kurser som man kunde läsa på universitet och Biomedicinprogrammet var det jag fastnade för mest. Jag har alltid velat hjälpa så många människor som möjligt som lider av sjukdomar. Detta är något man verkligen har möjlighet att göra som biomedicinare.

Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet? Vad i så fall?
Ja. Om jag skulle sammanfatta skillnaderna i ett enda ord så är det friheten. Du läser inte längre åtta kurser samtidigt utan läser ofta i block där man behandlar en kurs och ett område åt gången. Detta fördjupar ens kunskap inom just det området och alla kurser bygger på varandra. På så sätt glömmer man aldrig den kursen man läste i år 1, då man har nytta utav den i år 3.

Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
Alla laborationer. Under dessa moment får man verkligen sätta sin teoretiska kunskap i praktiska sammanhang vilket gör att man får en djupare förståelse för vad man gått igenom under föreläsningarna. Laborationerna på programmet är inte heller som de man hade på gymnasiet där man inte riktigt kunde sätta det praktiska momentet i sitt sammanhang, utan vi har fått prova på att laborera med exempelvis cancerceller.

Vad har varit tuffast?
Att begränsa sig i sitt lärande. Det finns så himla mycket att läsa på inom varje kurs och man vill gärna bli expert på alla delar, men man får lära sig att inte plugga in allting utan sovra i den information som finns.

Skulle du göra något annorlunda i dag, om du var ny student nu, men med den kunskap du har nu?
Ja, definitivt. Jag skulle luta mig tillbaka mer och inte försöka plugga in allt som står i kursböckerna. Jag skulle även fokusera på att variera lite i sättet jag studerar för att hitta en studieteknik som passar mig. Att hitta en studieteknik som passar en tar sin lilla tid och är absolut inget man kan stressa fram. Oftast studerar man inte på samma sätt på universitetet som man gjorde i gymnasiet och det är något jag inte riktigt insåg under min första termin som student.

Hur hittade du din bostad?
Via Blocket. Jag började leta bostad en vecka innan jag skulle flytta ner till Lund, missade novischförturen som AF bostäder har varje termin. Därför vände jag mig till Blocket där jag la ut en annons om att jag är bostadssökande. Inom bara några dagar hade jag fixat ett halvårskontrakt som inneboende hos en student som studerade vid LTH. Hon hjälpte mig med allt mellan himmel och jord, allt från att skaffa busskort till att lugna mig inför min första tenta som kändes som något jättestort.

Vad gör du på fritiden?
På fritiden ägnar jag mig ofta åt att löpträna, umgås med vänner, laga mat och jobba på två olika avdelningar inom universitetet vid sidan om studierna.

Hur ser en vanlig dag ut? Hur är studierna upplagda?
En helt vanlig dag börjar oftast med en föreläsning på två timmar och därefter lunch. Efter lunchen brukar vi antingen ha en till föreläsning, en laboration, ett problembaserat seminarium eller vara lediga. Dock är man ju inte’ ’ledig’’ på samma sätt som i gymnasiet, utan den tiden ska man försöka ägna åt egenstudier. Här kommer återigen studietekniken in som en viktig del. Något jag borde nämna är att alla dagar inte ser ut på samma sätt. Ofta är det schemafritt minst en dag i veckan.

Har du något råd till blivande studenter, kring hur de bör tänka kring studier och sin framtid?
Välj utifrån vad du själv tycker är roligt i skolan, inte utifrån dina betyg.  Jag var inte särskilt duktig på de naturvetenskapliga ämnena i gymnasiet och hade lättare för historia och samhällsvetenskap. Jag älskade dock verkligen biologi och kemi och ville hela tiden lära mig mer om de ämnena. Så trots att mina betyg var bättre inom de samhällsvetenskapliga ämnena valde jag att utmana mig själv och gå efter det jag fann roligt. Detta är något jag råder flera att göra.

Vad siktar du på att jobba med?
Jag siktar på att jobba inom läkemedelsutveckling då jag vill vara med och driva forskningen framåt med nya idéer. Jag siktar alltså på att jobba med att hjälpa miljontals människor världen över. Jag trivs även som bäst i sociala sammanhang så någon form av projektledning skulle vara något för mig.

Fakta: Liza

Född: 1997

Kommer från: Luleå/Göteborg

Bor: Lund

Utbildning: Biomedicinprogrammet

Började studera i Lund: 2016

Förväntad examen: 2019 (kandidat), 2021 (master)

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen