Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Daniel Bergqvist, fysioterapeut

”Känner du dig färdiglärd – dags att pensionera dig”
Daniel är "Senior Physical Therapist". Han trivs med variationen och utmaningen i att om fem patienter har samma problematik, måste han bemöta dem på fem olika sätt. Daniel har fortsatt att vidareutbilda sig efter sin examen och trivs med att sitt arbete och sitt liv i Kalifornien.

Vad har du för utbildning?
Jag började läsa statsvetenskap i Växjö 1995, men tog en paus och arbetade ett antal år innan jag började igen vid Lunds universitet 1998, och där läste A- och B-kursen i statsvetenskap. Jag hade ett intresse för ämnet men kunde inte riktigt se vad jag skulle vilja arbeta med i förlängningen.

Istället sökte jag in på sjukgymnastikutbildningen och kom in där 1999. Jag har alltid varit intresserad av friidrott och efter att själv ha varit skadad och på så vis kommit i kontakt med sjukgymnastik visste jag vad det innebär. Det kändes som en mer konkret utbildning, där jag visste vad jag skulle kunna arbeta med efter examen.

Vid sidan av sjukgymnastutbildningen i Lund läste jag extrakurser, onlinekurser, bland annat sociologi och psykologi. Jag var även aktiv i studentlivet, med Lundakarnevalen min sista termin och som vice ordförande för sjukgymnasternas kår. Jag var med och gjorde en ny läroplan för utbildningen tillsammans med bland annat utbildningsadministratörerna.

Förstod du vad du kunde jobba med, efter avslutad utbildning, när du påbörjade utbildningen?
En uppfattning som jag tror många har med mig när de påbörjar sin utbildning är att man kommer att jobba inom ortopedin, med idrottsskador. Det är en process, under utbildningen, att förstå vad man kan arbeta med. Efter praktikperioder ändrar man uppfattning om yrket och ser fler möjligheter.

Har du fortfarande kontakt med dina kursare?
Ja, vi är ett par stycken som var ett tight gäng under studietiden som fortfarande hörs av ibland.

Jag träffade även min fru vid Lunds universitet. Hon var utbytesstudent från Kalifornien i USA och studerade biologi och kemi här i ett år. När året var slut åkte hon tillbaka till USA och slutförde sin apotekarutbildning. Jag flyttade efter henne ett år efter jag tagit min examen.

Kunde du få arbete i USA som sjukgymnast?
Efter att jag kommit till USA tog det 1,5 år innan jag hade min legitimation. En termin läste jag kemi-, fysik-, biologi- och matematikkurser som krävdes. Därefter fick jag göra det test som krävs för att få sin legitimation. Efter sjukgymnastutbildningen i USA genomgår samtliga studenter testet. De testas på kunskaper som förvärvats under hela utbildningen. Slutligen fick jag göra en tre månaders lång praktik där jag fick bevisa att mina kunskaper höll måttet. Därefter sökte jag och fick arbete.

Vilket var ditt första jobb?
Efter utbildningen arbetade jag ett år på Malmö allmänna sjukhus, på Infektionskliniken. Det gav mig mycket medicinsk kunskap. Därefter flyttade jag till Kalifornien.

Vad gör du idag på jobbet?
Jag är ortopedisk specialist, Board Certified orthopedic specialist, och arbetar på ett företag som heter Kaizer. Man skulle kunna säga att jag just nu har ett ”typiskt sjukgymnastjobb” där jag designar träningsprogram, träffar patienter med mera.

5 procent av sjukgymnasterna i USA går vidareutbildningar, med tillhörande tester, där de specialiserar sig inom olika områden. Jag har specialiserat mig inom ortopedi.

Har du haft nytta av din grundutbildning i Lund?
Visst har jag haft det. Det jag främst har tagit med mig från Lunds universitet är ett väldigt bra helhetsperspektiv och förmågan att kritiskt granska. Det som särskiljer mig från andra i USA är just mitt kritiska granskande.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Jag trivs med variatonen och utmaningen i att om fem patienter har samma problematik, måste jag bemöta dem på fem olika sätt. Min kommunikation är viktig, jag måste presentera problem och lösningar på olika sätt för att patienten ska ta det till sig och få en förståelse.

Vad gör du om 5 år?
Jag är kvar på samma företag, eftersom de tar väl hand om sin personal och har väldigt goda förmåner. Bland annat har hela min familj fri sjukvård, vilket är mycket positivt och lönsamt för oss. Det är en perfekt arbetsplats för mig.
Däremot kommer jag att fortsätta vidareutbilda mig kontinuerligt. Jag kan specialisera mig ännu mer, vilket är planen.

Om du skulle välja utbildning idag, hade du valt samma?
Det hade jag gjort.

Har du något tips för nyutexaminerade som ska ut i arbetslivet?
Håll dig nyfiken! Var aktiv! Känner du dig färdiglärd är det dags att pensionera dig.

Till mina nyexaminerade sjukgymnastkollegor vill jag säga: Var säker på dig själv! Du har en utbildning – det har inte patienten framför dig.

Intervjun genomfördes juli 2013.

Daniel Bergqvist tittar in i kameran och ler.

Namn: Daniel Bergqvist

Kommer från: Växjö

Bor nu: Aubarn, Kalifornien. Två timmar från San Fransisco

Titel: Senior Physical Therapist

Utbildning: Sjukgymnastutbildningen samt fristående kurser i bland annat statsvetenskap, sociologi och psykologi

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen