Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Röntgensjuksköterskeprogrammet

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Röntgensjuksköterska och patient. Medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Foto.

Beskrivning

Är du intresserad av att arbeta med modern medicinsk teknik i nära kontakt med människor? Då kan röntgensjuksköterska vara ett yrke för dig!

Röntgensjuksköterskeprogrammet erbjuder en akademisk och professionell utbildning som leder till en kandidatexamen inom Radiografi och en legitimation som röntgensjuksköterska.

Som röntgensjuksköterska arbetar du med modern teknik i nära kontakt med människor. Att vara röntgensjuksköterska innebär att du med bildgivande tekniker detaljerat framställer kroppen som ligger till grund för en säker diagnos och behandling. Du arbetar självständigt, eller tillsammans med andra, med att planera, utföra och utvärdera de undersökningar och behandlingar som genomförs, avseende omvårdnad, bildkvalitet, stråldos, strålningssäkerhet och patientsäkerhet.

Som röntgensjuksköterska möter du människor i livets olika skeenden och med olika behov. Mötet med patienten är oftast kort och under detta möte ska du på ett professionellt sätt utföra undersökningen eller behandlingen, samtidigt som du ska värna om patientens trygghet.

I röntgensjuksköterskeprogrammet varvas teori med färdighets och- simuleringsövningar och verksamhetsförlagd utbildning. Som student du möjlighet att utveckla dina internationella erfarenheter och interkulturell kompetens genom både aktiviteter på hemmaplan eller genom att förlägga delar av din utbildning utomlands. Röntgensjuksköterskeprogrammet är förlagt på Forum Medicum, som är en central mötesplats för samtliga vårdrelaterade utbildningar vid Lunds universitet.

Mer om programmet:

Radiografi utgör huvudområdet i röntgensjuksköterskans profession och är ett tvärvetenskapligt område, där kunskaper och färdigheter i omvårdnad, strålningsfysik, bild- och funktionsmedicin samt medicin integreras.

Mer kursspecifik och allmän information om programmet finns i lärplattformen Canvas, se programsidan på Canvas

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) sker inom Region Skåne. VFU schemaläggs måndag till söndag, dag, kväll och natt om minst 32 timmar/vecka.

Vidare information om VFU, se Verksamhetsförlagd utbildning (Canvas)

 

 

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kortfakta

Studiestart:
Höst

Studietakt:
Helfart

Studieort:
Lund. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom radiografi finns på samtliga sjukhus inom Region Skåne. VFU inom somatisk slutenvård sker även den på sjukhus inom Region Skåne. Detta innebär resor till VFU-platserna och kan medföra extra kostnader. Det finns i vissa fall möjlighet till VFU-platser i Kronobergs, Blekinge och Hallands län.

Internationella möjligheter:  
De internationella möjligheterna (Medicinska fakultetens studentwebb)

Kontakt

Studievägledare

Annika Ilskog

Telefon: 046-222 71 32

E-post: annika [dot] ilskog [at] med [dot] lu [dot] se

Studievägledning - Information och telefontider (studentwebben)

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Ditt utbildningstillfälle från antagning.se

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

29 augusti 2024 - 13 juni 2027

Ansökan

Sista ansökningsdag 2024-04-15

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)14,80
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)15,75
Folkhögskolebetyg (BF)3,50
Högskoleprovet (HP)0,50

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 60 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Röntgensjuksköterskeprogrammet är 480 000 SEK.

Andra som har studerat här berättar