Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här
En patient blir röntgad

Röntgensjuksköterskeprogrammet

Program 180 högskolepoäng3 årRöntgensjuksköterskeexamen
Är du intresserad av att arbeta med modern medicinsk teknik i nära kontakt med människor? Då kan röntgensjuksköterska vara ett yrke för dig!

Programmet kommer att ge dig en helhetsbild av människan och du får lära dig att framställa bilder, på ett för patienten tryggt sätt, så att säkra diagnoser kan ställas.

Patientsäkerhet är en grundläggande del i utbildningen och det är därför något du kommer att få goda kunskaper om. Du kommer till exempel att tränas i de färdigheter i omvårdnad som krävs för att kunna genomföra undersökningar på ett patientsäkert sätt. Du kommer även att få goda kunskaper om bildkvalitet, stråldoser och strålningssäkerhet.

Det mänskliga mötet är en viktig del i en röntgensjuksköterskas yrkesutövning och det är något du kommer att tränas i, framför allt under den verksamhetsförlagda utbildningen.

Kontakt

Programnämnden för omvårdnad, radiografi samt reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa
BMC, Sölvegatan 19, Lund

Studievägledare

Anna Kjerström

Telefon: 046-222 18 77

E-post: anna [dot] kjerstrom [at] med [dot] lu [dot] se

Film om programmet

Programmets innehåll

Huvudområdet radiografi är ett tvärvetenskapligt område och i det området ingår ämnena:

  • Omvårdnad
  • Strålningsfysik
  • Diagnostisk radiologi
  • Medicinsk teknik
  • Medicin

Under utbildningen varvas teoretiska och praktiska studier. Den verksamhetsförlagda utbildningen sker på röntgenkliniker där du kommer att få lär dig att framställa dokumentationsmaterial som underlag för diagnos och behandling.

Kortfakta

Studiestart:
Höst

Studieort:
Lund. Den verksamhetsförlagda utbildningen kan ske i hela Skåne. Du har även möjlighet att göra den i Växjö, samt att du kan lägga delar av din verksamhetsförlagda utbildning utomlands. Både helg-, kvälls- och nattjänstgöring kan förekomma under den verksamhetsförlagda utbildningen.


På Medicinska fakultetens Studentwebb kan du läsa om:

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2/Biologi 1+Kemi 1+Fysik 1a/1b1+1b2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Matematik B, Naturkunskap B/Biologi A+Kemi A+Fysik A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 16/A14)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2018

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

3 september 2018 - 6 juni 2021

Öppnas för anmälan 16 mars 2018

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperHT 2017

Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)17,03

Gymnasiebetyg med komplettering (BII)16,87

Folkhögskolebetyg (BF)3,50

Högskoleprovet (HP)0,75

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Höstterminen 201750 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Röntgensjuksköterskeprogrammet är 420 000 SEK.

Antagning till senare del av program

Om det finns plats kan du antas till en senare del av programmet. Du behöver då uppfylla programmets behörighetskrav. De kurser du vill tillgodoräkna behöver vara avslutade och godkända. Beviljas du en plats kommer du att få en individuell studieplan och placeras in på lämplig termin.

Ansök på nedan blankett och bifoga kursplanerna för kurserna du vill tillgodoräkna, samt studieintyg på både svenska och engelska från ditt tidigare lärosäte. I vissa fall kan du behöva bifoga intyg från din arbetsgivare.

Ansökan till senare del på röntgensjuksköterskeprogrammet (docx, 161 kB)

Ansök senast 15 april för hösttermin.

Karriär

Ett blått pussel

Var kan jag arbeta och med vad?

Som röntgensjuksköterska kan du arbeta på röntgenkliniker vid sjukhus eller på vårdcentraler. Du kommer att, självständigt eller i samverkan med andra, genomföra bildtagning och utvärderar bildkvalitet. En viktig del i arbetet är att få patienterna att känna sig trygga, kunna förklara vad som skall hända och svara på både patienters och närståendes frågor.

Arbetsmarknadsprognos

Arbetsmarknaden är god och prognoser visar att bristen på röntgensjuksköterskor kommer att bestå i framtiden.

Akademisk karriär

Efter examen har du möjlighet att läsa vidare till en magister- eller masterexamen. Du kan därefter söka en forskarutbildning och satsa på en forskarkarriär.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen