Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lisa Andersson, röntgensjuksköterska

”Jag ville inte jobba som en sjuksköterska, utan som en röntgensjuksköterska”
Efter en treårig utbildning är Lisa färdigexaminerad röntgensjuksköterska. Enligt henne vet folk oftast inte om att det är en separat utbildning, skild från sjuksköterskeprogrammet, och där man sedan har andra arbetsuppgifter än en sjuksköterska.

Vad läste du vid Lunds universitet?
Jag läste röntgensjuksköterskeprogrammet. Det är en treårig utbildning och är helt fristående från sjuksköterskeprogrammet. Vilket inte många vet om. Så ni som är intresserade av röntgen behöver inte läsa till allmänsjuksköterska först.

Vad är skillnaden mellan en vanlig sjuksköterska och en röntgensjuksköterska?
Den huvudsakliga skillnaden är att röntgensjuksköterskan har radiografi som huvudområde medan sjuksköterskan har omvårdnad. Vilket gör att våra professioner skiljer sig en del åt. Jag som röntgensjuksköterska kan alltså inte jobba som allmänsjuksköterska, utan måste då läsa till kurser och samma gäller för en sjuksköterska som skulle vilja jobba inom röntgen.

Var jobbar du?
Jag jobbar för tillfället på neuroröntgen i Lund, där vi gör alla sorters röntgen på enbart huvudet. Det finns otroligt mycket att undersöka. Jag sysslar med CT men även angio (kärlröntgen) som är mitt stora intresse inom röntgenvärlden. Men vi har också andra modaliteter som MR (magnetkamera).

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Som röntgensjuksköterska jobbar jag i en mycket varierande miljö där det ena stunden kan vara ett skönt arbetstempo men där det i nästa kan komma akuta patienter. I mitt fall är det strokepatienter och där höjs arbetspulsen rejält. Angio som jag jobbar mycket med innebär att du assisterar läkaren vid angiografier som betyder att läkaren sticker i en artär i ljumsken och sen går in med tunna katetrar (smala slangar) i kärlet, ända upp till huvudet, där själva undersökningen eller behandlingen utförs. På strokepatienter som vi jobbar mycket med görs det ofta trombektomier på, vilket innebär att vi drar ut blodproppen med hjälp av olika katetrar och i de flesta fall blir patienten bra och frisk igen.

Varför ville du jobba inom vården?
Jag ville inte jobba som en sjuksköterska, utan som en röntgensjuksköterska eftersom vi tar bilder och diagnostiserar patienter. Jag finner det mycket mer fascinerande och tillfredställande. Samt att jag gillar det korta mötet och det stora flödet av patienter. Man får träffa så många trevliga och roliga människor.

Har du några tips för nyexaminerade röntgensjuksköterskor?
Det bästa tipset jag kan ge är att börja på ett mindre eller ett mellanstort sjukhus. Där får man testa på alla olika sorters röntgen och du röntgar hela kroppen, inte bara en specifik del som det blir vid större sjukhus. Det är bra att få en bred kunskapsgrund innan man riktar in sig på det man vill jobba med senare i livet. Var heller inte rädd för att flytta runt lite i början, det lär man sig mycket av.

Text: Torben Weber

Sidansvarig:

Lisa i solglasögon utomhus

Namn: Lisa Andersson

Född: 1990

Kommer från: Åhus

Bor nu: Lund

Titel: Röntgensjuksköterska

Arbetsplats: Skånes universitetssjukhus i Lund

Gå med i alumnnätverket

Alumnnätverket är ett professionellt och socialt nätverk för alla som har läst vid Lunds universitet. Genom nätverket kan du lättare behålla dina kontakter från studietiden och utveckla nya. Över 30 000 tidigare studenter har gått med i nätverket – gör det du med!

Mer om alumnnätverket

Registrera dig som alumn

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen