Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här
Röntgensjuksköterska och patient. Medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Foto.

Röntgensjuksköterskeprogrammet

Program 180 högskolepoäng3 årRöntgensjuksköterskeexamen
Är du intresserad av att arbeta med modern medicinsk teknik i nära kontakt med människor? Då kan röntgensjuksköterska vara ett yrke för dig!

Programmet kommer att ge dig en helhetsbild av människan och du får lära dig att framställa bilder, på ett för patienten tryggt sätt, så att säkra diagnoser kan ställas.

Patientsäkerhet är en grundläggande del i utbildningen och det är därför något du kommer att få goda kunskaper om. Du kommer till exempel att tränas i de färdigheter i omvårdnad som krävs för att kunna genomföra undersökningar på ett patientsäkert sätt. Du kommer även att få goda kunskaper om bildkvalitet, stråldoser och strålningssäkerhet.

Det mänskliga mötet är en viktig del i en röntgensjuksköterskas yrkesutövning och det är något du kommer att tränas i, framför allt under den verksamhetsförlagda utbildningen.

Kontakt

Studievägledare
E-post: studievagledare_vard [at] med [dot] lu [dot] se

Se en film om programmet

Programmets innehåll

Huvudområdet radiografi är ett tvärvetenskapligt område och i det området ingår ämnena:

  • Omvårdnad
  • Strålningsfysik
  • Diagnostisk radiologi
  • Medicinsk teknik
  • Medicin

Under utbildningen varvas teoretiska och praktiska studier. Den verksamhetsförlagda utbildningen sker på röntgenkliniker där du kommer att få lär dig att framställa dokumentationsmaterial som underlag för diagnos och behandling.

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

VFU schemaläggs måndag till söndag, dag, kväll och natt om minst 32 timmar/vecka.

Totalt 34 veckor VFU i klinisk verksamhet.

Vidare information om VFU, se https://moodle.med.lu.se/course/view.php?id=1753

Kortfakta

Studiestart:
Höst

Studietakt:
Helfart

Studieort:
Lund. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom radiografi finns på samtliga sjukhus inom Region Skåne. VFU inom somatisk slutenvård finns vid sjukhusen i Lund, Landskrona och Helsingborg. Detta innebär resor till VFU-platserna och kan medföra extra kostnader. Det finns i vissa fall möjlighet till VFU-platser i Kronobergs och Blekinge län.

På Medicinska fakultetens Studentwebb kan du läsa om:

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2/Biologi 1+Kemi 1+Fysik 1a/1b1+1b2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Matematik B, Naturkunskap B/Biologi A+Kemi A+Fysik A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 16/A14)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Akademiska meriter, APAV

I urvalsgruppen akademiska poäng ger all statlig och kommunal högskole-/ och universitetsutbildning på grundnivå och avancerad nivå, som avklarats vid ansökningstidens utgång, akademiska poäng. Max antal poäng som räknas är 285 i urvalsgruppen APAV.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2019

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

2 september 2019 - 12 juni 2022

Ordinarie anmälningstid har gått ut.

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperHT 2019

Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)14,74

Gymnasiebetyg med komplettering (BII)15,60

Folkhögskolebetyg (BF)3,50

Högskoleprovet (HP)0,45

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Höstterminen 201960 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Röntgensjuksköterskeprogrammet är 420 000 SEK.

Antagning till senare del av program


Om det finns plats kan du antas till en senare del av programmet. Du måste då uppfylla programmets behörighetskrav samt ha avklarade kurser motsvarande minst 30 hp.

De kurser du vill tillgodoräkna ska vara avslutade och godkända. Om du beviljas plats kommer du att få en individuell studieplan och placeras in på lämplig termin.

Ansök på nedan blankett och bifoga kursplanerna för kurserna du vill tillgodoräkna, samt studieintyg på både svenska och engelska från ditt tidigare lärosäte. I vissa fall kan du behöva bifoga intyg från din arbetsgivare.

Ansökan till senare del program

Ansök senast 15 april för hösttermin och 15 oktober för vårtermin.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen