Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här
Vill du ta stort ansvar och regelbundet sätta dina kunskaper på prov? Vill du arbeta nära patienter? Enligt Daniel Lagerborg är i så fall sjuksköterskeyrket ett bra val.

Bild på Daniel


Hur gick dina tankar när du valde sjuksköterskeprogrammet?
– För min del var sjuksköterskeyrket något jag hade tänkt på under en längre tid. Redan innan jag började på sjuksköterskeprogrammet hade jag erfarenhet av sjukvårdens olika sidor, därför var mitt utbildningsbeslut välgrundat. Även efter några veckor in på programmet kände jag att det var helt rätt för mig.

Att det blev just Lund berodde både på att universitet håller en hög klass, men även för studentlivet. Man är aldrig ensam i Lund, det finns alltid föreningar och kårer att engagera sig i.

Hur är det att vara student på sjuksköterskeprogrammet?
– Att studera handlar om eget ansvar. Vissa perioder är lugnare och man kan ibland unna sig en ledig dag. Medan det vid andra perioder är ganska intensivt och studierna är det enda man tänker på. Det händer framför allt inför en tenta. Sjuksköterskeprogrammet är flexibelt med en del självstudier, vilket gör att du själv till stor del kan välja när du vill studera. Denna flexibilitet är en bidragande faktor till att jag trivs så bra på programmet.

Kan du ge ett konkret exempel på något ni har gjort under utbildningen som har varit extra bra?
– Jag tycker att det är roligt att studera och att känna att jag blir smartare inom ämnet jag gillar. Men för att ge ett konkret exempel så gillar jag den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Då får vi möjlighet att praktisera ute i sjukvården. Detta har vi under alla terminer förutom under termin fem, då skriver vi vår uppsats istället. Ett av mina bästa minnen var när jag under termin tre var på en kärlavdelning i Helsingborg. Där trivdes jag bra, patientgrupperna var intressanta och kollegorna var trevliga och pedagogiska.

Hur ser du på din framtida yrkeskarriär?
– Jag ser att jag i framtiden kommer att specialisera mig inom något medicinskt område. Jag ser även att det senare i karriären finns möjlighet att byta område och specialisera sig på något nytt. Dessutom upplever jag en arbetsgivare växa fram som lyssnar på arbetstagarna, erbjuder bättre villkor och högre löner. Jag ser därför ljust på min framtid som sjuksköterska.

Har du några råd till blivande studenter?
– Vänta till efter kursintroduktionen med att köpa kurslitteraturen. Du kan då få information om vilka böcker du bör köpa. Det kan du spara många hundralappar på i en redan pressad studentbudget.

– Du kommer tidigt i utbildningen att få god förståelse för vad som förväntas av dig som färdigutbildad sjuksköterska. Du behöver därför inte veta exakt vad sjuksköterskeyrket innebär innan du börjar utbildningen.

Namn: Daniel Lagerborg

Bor: Lund

På fritiden: Träffar vänner, tränar, spelar discgolf eller sällskapsspel. Arbetar även som timanställd ambulanssjukvårdare, samt är aktiv i Vårdvetenskapliga studentföreningen och sitter i sjuksköterskeprogrammets studentråd.

Bakgrund: Läste till undersköterska på gymnasiet och gjorde efter studenten grundläggande militärtjänstgöring. Arbetade sedan som sjukvårdare och yrkessoldat inom Försvarsmakten, och därefter som ambulanssjukvårdare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen